Sa Salemom Marićem razgovarala je Kristina Marković (Dnevnik 2)

Marić: Ne očekujem probleme u Gradskom vijeću Mostara

Mostarci od izabranih očekuju konkretne poteze. Očekuju to i brojni međunarodni zvaničnici, među kojima su OHR, OSCE, Ambasada SAD-a. Nadaju se da će novo rukovodstvo Mostara djelovati u duhu saradnje. Istom se nada i predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić. 

U intervjuu za Federalnu televiziju kaže da mu je žao što je izborni proces potrajao malo duže od planiranog, te da očekuje dobru saradnju sa novoizabranim gradonačelnikom Mariom Kordićem.

"Imamo zaista puno posla pa ako oko nekih stvari bude nemoguće postići dogovor koncenzusom onda imamo preći na druge stvari. Mostar je toliko propustio sve ove godine bez Gradskog vijeća tako da ovaj mandat možemo i moramo raditi ubrzano i svakodnevno."

Kao prioritete ističe plan rada Gradskog vijeća, izmjene Statuta grada i  izbor radnih tijela.

"Ne trebamo se zalijetati i ne trebamo ništa raditi ishitreno. Mislim da, kad je u pitanju Statut kao najvažniji akt grada Mostara, tu moramo biti obazrivi, moramo sve uočene slabosti u proteklih 16 mjeseci izmijeniti."

O mogućim problemima u funkcioniranju u Gradskom vijeću Marić kaže da ih ne očekuje.

"Ima dovoljno energije i potencijala u ovom Gradskom vijeću i mislim da će sigurno imati jednu veliku i brzu prhodnost u donošenju odluka. Ne očekujem zaista nikakve probleme. Mislimda trebamo krenuti odmah sa ovim gorućim problemima kao što je pitanje komunalija, javnih preduzeća, davno su im istekli svi mandati, nemamo nadzornih odbor. Zaista nas veliki posao očekuje."

Kada je riječ o suradnji sa Bh. blokom ističe da im je žao što je to propalo.

"Do samog kraja smo pokušavali na zahtjeve izbornih gubitnika, iako oni sebe nazivaju pobjednicima. Mislim da su oni sami svojim ponašanjem u ovom postizbornom ciklusu tokom izbora gradonačelnika pokazali svoje pravo lice. Nudili smo razgovore Bh.bloku, oni su nas izbjegavali, nisu uopšte htjeli razgovarati da bi na kraju oni ponudili tu famoznu rotaciju gradonačelnika, pa smo i to prihvatili, sve s ciljem da imamo širu koaliciju u gradu Mostaru. Mislim da i sada treba pozivati na široku koaliciju, da grad Mostar treba imati i više od 2/3  većine. Dobro bi bilo kada bi odluke donosili koncenzusom od 34 ili 35 vijećnika."

Navodi da se od ideje rotirajućeg gradonačelnika odustalo jer Bh. blok nije bio siguran u svoje vijećnike.

"Pokušali su da spase Bh. blok, jasno je bilo da nemaju taj uspjeh i onda su morali da se povlače na ovaj način. Gospođe Čavar i Baralija su se izjasnile suzdržane kako bi spasile obraz Naše stranke. Mislim da njihov obraz, što se tiče Mostara, više ni Neretva ne može oprati."

Marić ističe da će se zalagati da jednu širu koaliciju i opštu prohodnost svih akata koje donosi Gradsko vijeće.

federalna.ba

Salem Marić Mostar
RUKE Art Bazaar Mostar
0 29.11.2022 20:31
advent Mostar
0 27.11.2022 22:42
Los Rosales Mostar Federalni radio
0 27.11.2022 19:36
Mostar pčelarski sajam VI. Dani hercegovačkog meda
0 26.11.2022 12:30