Marić: HDZ je profitirao od Komšića, treba da mu zahvale
(Izvor: Arhiva)

Marić: HDZ je profitirao od Komšića, treba da mu zahvale

U emisiji Otvoreni studio Radija Federacije BiH Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara kazao je da ukoliko je i bilo „zapostavljanja“ Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a na proteklim sastancima sa Palmerom i Eichorst, to odličan korak kojeg pozdravlja u svjetlu izmjena Izbornog zakona i ustavnih reformi.

„Ako je zaobiđen ja to mogu samo pozdraviti, jer je to čovjek koji bez elementarnog legitimiteta predstavlja jedan narod“- prozvao je Sitarski Komšića.

Marić je podsjetila Sitarskog da se Željko Komšić prvi put se kandidirao za Predsjedništvo još 2006. te da je HDZ BiH zajedno sa SDA imao petnaest godina da sa SDA izmjeniti Izborni zakon.

„Kad gledate izborne rezultate HDZ-a BiH od tad možemo samo zaključiti da su oni zapravo profitirali od Željka Komšića. Nikad nisu bili jači, blokiraju sve, sve ključne procese u FBiH, u državi, gdje god požele, tu moć nema ni SDA. A stalno govore i potenciraju majorizaciju i prigovaraju zašto se u Dom naroda imenuju Hrvati koji kako oni kažu nisu podobni,  a ujedno imenuju svoju, nažalost tako moram reći, Srpkinju u Klub Srba u Dom naroda FBiH. Ako se samo zalažete za nešto onda se i sami pridržavajte tog principa u svim situacijama, nemojte drugima imenovati njihove predstavnike. I zašto se Čović ne buni kad mu Dodik bira Hrvate u Vladu u RS-a već jednostavno to uredu. Smeta im samo Predsjedništvo, a sve drugo su profitirali i totalno uništili pluralizaciju unutar hrvatskog nacionalnog korpusa“- poručila je Marić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Otvoreni studio Ivana Marić
Otvoreni studio
0 04.04.2024 12:03
Otvoreni studio
0 13.03.2024 17:02
Otvoreni studio
0 29.02.2024 18:23
Otvoreni studio zaključavanje cijena Zaključavamo cijene
0 21.02.2024 12:21