Manja grupa zeničkih rudara od sinoć ponovo silazi u jamu, radnički neposluh još traje
(Izvor: Fena/Vehid Begunić/Arhiva)

Manja grupa zeničkih rudara od sinoć ponovo silazi u jamu, radnički neposluh još traje

Grupa zeničkih rudara, sinoć u trećoj te jutros u prvoj smjeni, sišla je u jamu “Raspotočje”, ali se još uvijek ne može govoriti o potpunoj obnovi proizvodnje i prekidu radničkog neposluha - kazao je za Fenu predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

Riječ je o jedinom preostalom pogonu u kojem se odvija proizvodnja, jer je, nakon proteklog radničkog neposluha, Uprava donijela odluku da se obustavljaju rudarski radovi u pogonu “Stara jama” te da će se izraditi elaborat o opravdanosti daljnje eksplotacije uglja u toj jami.   

-Određeni broj rudara, oko trećina brigade, sinoć i jutros sišli su u jamu kako bi odradili neophodne radove da bismo spasili jamu i učinili je sigurnom za rad kada se potpuno obnovi proizvodnja, ali i pokazali da se žele na neki drugi način boriti za svoja prava.

Neki se radovi, naime, nakon duže obustave proizvodnje, moraju obaviti prije početka proizvodnje. Naravno, bit će i nešto iskopanog uglja, ali se ne može govoriti o obnovi proizvodnje niti prekidu radničkog neposluha. Što se tiče isplate plaće, još nemamo nikakve pouzdane informacije da bismo mogli izaći pred radnike i saopštiti im kada će dobiti plaću - ističe Duraković.

Zenički su rudari, naime, drugi put u zadnjih mjesec dana  stupili u radnički neposluh zbog kašnjenja u isplati plaće za  maj, a koju su trebali dobiti najkasnije do 25. juna. Po važećem kolektivnom ugovoru, plaća se u tom preduzeću isplaćuje do 25. u mjesecu, za prethodni mjesec.

federalna.ba/Fena

Zenica rudari radnički neposluh
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
Arne Johan Vetlesen Zenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 21.05.2024 18:21
pomozi.ba pozivi operacija Lica Zenica
0 20.05.2024 08:58