Mandatar Netanyahu traži produženje roka za formiranje vlade
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL)

Mandatar Netanyahu traži produženje roka za formiranje vlade

Mandatar za sastav nove Vlade Izraela Benjamin Netanyahu zatražio je u četvrtak uveče da se rok za formiranje vladajuće koalicije sa njegovim ultraortodoksnim i ultradesnim saveznicima produži na dvije sedmice. Poslije parlamentarnih izbora održanih 1. novembra bivši premijer Netanyahu je u poziciji da osnuje stabilnu desničarsku vladu i okonča period političkog zastoja koji su obilježila i četiri uzastopna izborna procesa za manje od pet godina.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog je 13. novembra povjerio Netanyahu da obrazuje vladu pošto su ga za mandatara podržali predstavnici 64 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu (Knessetu).

Netanyahu rok od 28 dana ističe u ponoć u nedjelju, a on je kasno sinoć zatražio od Herzoga da mu da više vremena kako bi sa dvije partije postigao konačne dogovore.

Predsjednik Izraela po zakonu može da odobri dodatnih 14 dana za pregovore o vladi.

Netanyahuov konzervativni Likud je već potpisao koalicione sporazume sa tri kontroverzne ekstremno deničarske stranke, Vjerskim cionizmom, Jevrejskom snagom i partijom Noam koja se oštro protivi LGBTQ zajednici.

Dodatni sporazumi su potrebni prije nego što se objavi da je vlada obrazovana.

Netanyahu je u pismu Herzogu naveo da postoje pitanja na koja još nema odgovora o podjeli funkcija sa partijom sefardskih Jevreja Šas i Ujedinjenom Torom judaizmom u kojoj su aškenaski Jevreji.

Iako su neki izraelski politički analitičari predviđali da će Netanyahu saopštiti da je formirao vladu samo nekoliko dana pošto je dobio mandat pokazalo se da su pregovori o koaliciji složeni. Netanyahu je bio primoran da osjetljive portfelje povjeri kontroverznim političarima, uključujući lidera Jevrejske snage Itamara Ben-Gvira poznatog po antiarapskoj retorici.

On će biti ministar nacionalne bezbjednosti zadužen za graničnu policiju na okupiranoj Zapadnoj obali. Uz to Netanyahu još nije donio konačnu odluku o podjeli portfelja članovima svoje partije.

Formiranje vlade komplikuje činjenica da je lider Šasa Arije Deri osuđen za utaju poreza, zbog čega ne može da bude u vladi.

Parlament Izraela u kojem Netanyahu i njegovi saveznici sada imaju većinu će možda težiti da se usvoji zakon koji će omogućiti Deriju da bude ministar.

Na osnovu preliminarnog dogovora sa Likudom Deri bi u prvom dijelu mandata nove Netanyahuove vlade bio ministar unutrašnjih poslova i zdravlja i zamjenik premijera, a u drugom ministar finansija.

Izraelska opozicija u kojoj su partije centra je apelovala na predsjednika Herzoga da mu ne odobri produženje roka, optuživši Netanyahua da kupuje vrijeme kako bi se usvojio kontroverzni zakon.

federalna.ba/Beta

Benjamin Netanyahu Izrael