Majske muzičke svečanosti: nastupaju klarinetiste Armina Smriko i pijanistice Marija Mastilo
(Izvor: MAS UNSA/Vanja Čerimagić)

Majske muzičke svečanosti: nastupaju klarinetiste Armina Smriko i pijanistice Marija Mastilo

U okviru festivala Majske muzičke svečanosti, u utorak, 30. maja 2023. godine u 19.00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” nastupit će klarinetist Armin Smriko i pijanistica Marija Mastilo koji će ovom prilikom izvesti “Première rhapsodie” L. 116 Claudea Debussya, “Dance preludes” Witolda Lutoslawskog, “Grand duo concertant” op. 48 Carl Maria von Webera i “Carmen Fantaisie” Pabla de Sarasatea (arr. Nicolas Baldeyrou).

Ulaz je slobodan.

Armin Smriko (1997, Zenica, BiH) magistrirao je klarinet na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (2022) u klasi red. prof. mr. Tuce Vedrana. Kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, na Bachelor i Master studiju je nagrađen priznanjem “Srebrena značka” Univerziteta u Sarajevu.

Kao učenik i student osvajao je brojne nagrade na državnim i internacionalnim takmičenjima među kojima se ističu laureat na “INSAM Contemporary Artistic Music Competition 2019” (Sarajevo, BiH), treća nagrada na “Concurso de Solistas CSM Vigo 2019” (Vigo, Španija), treća nagrada na Concurso de Clarinete “Cidade de Ourense” 2019 (Ourense, Španija), druga nagrada na Internacionalnom takmičenju “Davorin Jenko” 2018 (Beograd, Srbija), prva nagrada na Federalnom takmičenju za drvene duvačke instrumente 2016 (Livno, BiH).

Tokom akademskog obrazovanja usavršavao se kod istaknutih profesora kao što su Lorenzo Coppola, Justo Sanz, Vitor Matos, Esteban Valverde, Roberto Noche, Ivan Pinzas Balesteiro, Nikola Srdić, Tadej Kenig, Wolfgang Klinser, Nuno Pinto.

Kao izvođač nastupao je diljem Evrope (Španija, Francuska, Italija, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Austrija itd). Dugogodišnji je član Kamernog simfonijskog orkestra u Zenici. Trenutno nastupa kao solo klarinet Sarajevske filharmonije (2016-) interpretirajući djela simfonijske literature, opera i baleta. Od 2018. član je ansambla za savremenu umjetničku muziku “SONEMUS” s kojim je izveo mnoga djela savremene umjetničke literature na “SONEMUS” Festu. Sarađivao je s brojnim priznatim dirigentima i izvođačima današnjice kao što su Isaac Karabtchevsky, Ricardo Casero, Ivo Lipanović, Arash Yazdani, Žiga Brank, Stefan Milenković, Emmanuel Pahud, Peter Jablonski, Yury Revich, Denis Goldfeld i drugi. Koristi sve poznate nove i savremene tehnike sviranja na klarinetu i bas klarinetu te kontinuirano istražuje nove mogućnosti zvuka.

Trenutno je asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za duvačke instrumente - klarinet, te gostujući član Sarajevske filharmonije - solo klarinet.

Marija Mastilo (1996, Foča BiH) diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2018) u klasi prof. mr. Aleksandra Serdara kao najbolji student generacije sa najvišim prosjekom ocjena na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Postdiplomski studij upisala je 2018. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi prof. mr. Rite Kinke.

Tokom akademskog obrazovanja učestvovala je na brojnim državnim i internacionalnim takmičenjima gdje je višestruko nagrađivana.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod istaknutih profesora kao što su Aleksandar Serdar, Hinko Haas, Arnulf von Arnim, Elena Tarasova, Biljana Jašić-Radovanović, Marija Pilipović. Godine 2021. nastupila je na nekoliko cjelovečernjih koncerata u okviru projekta “U susret jubileju 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu”.

Dobitnica je pohvalnice NJ.K.V. prestolonasljednika Aleksandra II (2014), priznanja načelnika opštine (2011, 2012, 2013, 2014), nagrade “Cvjetko Rihtman” Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS (2016), pohvale Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu za uspjeh postignut u akademskoj 2014/15, 2015/16 i 2016/17. godini sa prosječnom ocjenom 10,00, nagrade “Vojin Komadina” Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2018). Povodom obilježavanja Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodijeljena joj je Plaketa Univerziteta za izuzetan uspjeh tokom studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2018).

Od 2018. godine radi kao nastavnica klavira i korepetitor u JU OMŠ “Sveti Roman Melod” u Nevesinju i obavlja funkciju šefa katedre za klavir. Njeni učenici osvojili su mnoge prve i druge nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

federalna.ba/Fena

 

koncert