'Majke enklava Srebrenica i Žepa' za napad na povratnike krive Tužilaštvo BiH

'Majke enklava Srebrenica i Žepa' za napad na povratnike krive Tužilaštvo BiH

Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" objavio je danas da za napad na povratnike Bošnjake u entitetu RS u kojem je bračni par Memišević brutalno pretučen odgovornim smatraju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike.

Dodaju da ta institucija ne zna ili ne želi procesurati negatore genocida i drugih ratnih zločina u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, dalo dodatnu slobodu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave s napadima na povratnike u entitetu RS.

Pozvali su međunarodne zvaničnike u BiH iz UN-a, PIC-a, EU i OSCE-a da, umjesto verbalnih osuda napada, djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007.

- Napad na povratnike je dio režimske politike u RS jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike nisu dobili sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu - saopćeno je iz Pokreta. 

federalna.ba/Fena

Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad Tužilaštvo BiH