Mahsa Amini dobitnica nagrade EU za ljudska prava Saharov
(Izvor: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Mahsa Amini dobitnica nagrade EU za ljudska prava Saharov

Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdkinja iz Irana koja je umrla u policijskom pritvoru u Iranu prošle godine, što je izazvalo svjetske proteste protiv konzervativne islamske teokracije u zemlji, nagrađena je glavnom nagradom EU-a za ljudska prava.

Nagrada, nazvana po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, osnovana je 1988. u čast pojedinaca ili skupina koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je 1989.

Ostali ovogodišnji finalisti bili su Vilma Núñez de Escorcia i Rolando Álvarez, dvije simbolične osobe u borbi za odbranu ljudskih prava u Nikaragvi, te tri žene iz Poljske, Salvadora i SAD-a koje vode borbu za besplatan, siguran i legalan abortus.

Amini je umrla 16. septembra 2022., tri dana nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja iranskog zakona o obaveznom nošenju marama. Predsjednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola, rekla je da će taj dan "ostati upamćen po sramoti", a Aminijino "brutalno ubistvo" označilo je prekretnicu. "To je pokrenulo pokret pod vodstvom žena koji stvara historiju", rekla je Metsola najavljujući dodjelu nagrade Amini i pokretu Žena, život, sloboda u Iranu. “Svijet je čuo povike ‘žene, život, sloboda’. Tri riječi koje su postale poklič svih onih koji se zalažu za jednakost, dostojanstvo i slobodu u Iranu.”

Iranske vlasti su rekle da je Amini imala srčani udar, ali Aminini pristalice tvrde da ju je policija pretukla i da je umrla od posljedica ozljeda. Njena smrt pokrenula je proteste koji su se proširili širom zemlje i brzo eskalirali u pozive na svrgavanje četiri desetljeća stare iranske islamske teokracije.

Vlasti su odgovorile nasilnim slamanjem akcije u kojoj je više od 500 ljudi ubijeno, a 22.000 privedeno, navaele su skupine za ljudska prava.

Protesti su uglavnom utihnuli početkom ove godine, ali još uvijek postoje rašireni znakovi nezadovoljstva. Žene su se nekoliko mjeseci mogle vidjeti kako otvoreno krše pravilo nošenja marama u Teheranu i drugim gradovima, što je dovelo do ponovnog gušenja protesta tokom ljeta.

Svečana dodjela nagrada održat će se 13. decembra. Prošlogodišnja nagrada dodijeljena je narodu Ukrajine i njihovim predstavnicima za otpor ruskoj invaziji.

federalna.ba/AP

Saharov nagrada Mahsa Amini Ljudska prava