Mahmutbegović u Rezimeu: Na ucjene i podmetanja ne pristajemo

U prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea razgovarali smo sa potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović.

Kaže da ima dobru suradnju i sa predsjednikom i sa potpredsjednikom FBiH.

"Ali je evidentna činjenica da nakon završenih Opštih izbora, nakon što je HDZ bio nezadovoljan izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, onda se odlučio da izvrši ucjenu ili blokadu implementacije izbornih rezultata na račun donošenja izmjena Izbornog zakona. Kao posljedica toga desilo se da postoji stari mandat i predsjednika i oba potpredsjednika, postoji blokada imenovanja Vlade FBiH, postoji blokada imenovanja sudija Ustavnog suda i blokada određenih zakona u Domu naroda koja nisu po volji HDZ-a."

Ističe da o problemima i rješenjima se razgovara sa predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

"Ne postoji interes predsjednika da probleme razgolitimo i dogovorimo, nego postoje pisani akti mog kolege Milana Dunovića i mene vezano za sve ove zastoje koji su bili prisutni kod imenovanja. Moram napomenuti, kad je u pitanju predsjednik i dva potpredsjednika, šta su to ovlasti po Ustavu, kad su u pitanju imenovanja. Ključne ovlasti su imenovanje Vlade FBiH, imenovanje sudija Ustavnog suda, Komisije za vrijednosne papire i FERK."

Izborni zakon kamen spoticanja

Kada je riječ o imenovanju sudija, kaže da je i to potvrda jedne devijacije u ovom sistemu.

"Dakle da vi imate osobe koje blokiraju procese koji su neophodni da se završe u interesu društva i zajednice, a ne snose nikakvu odgovornost. Ustavni sud ima devet sudija, a u ovom momentu ih je pet i oni funkcionišu na granici egzistencije. Uz to, i Vijeće za zaštitu vitalnog i nacionalnog interesa ne postoji jer se i ono bira od sudija Ustavnog suda. Mislim da su motivi gospodina Čavare ucjena za izmjene Izbornog zakona. Jednostavno to je stav HDZ-a da se koče svi procesi dok se ne donese Izborni zakon po volji HDZ-a."

Mahmutbegović naglašava da je Izborni zakon kamen spoticanja.

"Izborni zakon svakako da se treba mijenjati. Svi smo mi u državi svjesni da se to treba mijenjati od onog momenta kad je bila presuda Evropskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Tad je bila jedna povećana aktivnosti i međunarodne zajednice u smislu izmjene Izbornog zakona i izmjene Ustava. Onda je u jednom periodu to stalo i od 2018. ponovo je to u žiži interesovanja, prvo HDZ-a koji je nametnuo to pitanje, ne samo u BiH nego i na međunarodnoj sceni tumačeći Izborni zakon kao ugroženost hrvatskog naroda. Naravno da je to daleko od ugroženosti zato što upravo ova situacija koja nam se dešava, ova apsolutna blokada svega onoga što nije u interesu HDZ-a pokazuje kolika je ugroženost jednog naroda koji može da blokira cjelokupan sistem. Izborni zakon mora pratiti izmjena Ustava u segmentu koji će zaštititi državu i FBiH od bilo kakve vrste blokada. To znači redefinisanje Doma naroda."

Pojašnjava da to znači da može proći još nekoliko godina dok ne dobijemo sudije Ustavnog suda BiH.

"Suštinski problem u ovoj državi je nedostatak sankcije za sve zvaničnike i za sve one koji na određen način krše procedure ili svjesno razvlače i odugovlače ili blokiraju."

Problem je u neobjektivnim zahtjevima

Potpredsjednica FBiH smatra da bi sve probleme unutar države trebali rješavati sami, i pozicija i opozicija.

"Nažalost, obzirom da smo svjedoci da postoje određene politike koje žele destrukciju ove države, ne žele funkcionalnu državu i zbog toga nam je u ovom momentu potrebna međunarodna zajednica. Neko neutralan ko će nam pomoći da riješimo i izađemo iz ovakvog problema. U svakom slučaju, ja sma pobornik i zastupam stav da se problemi trebaju rješavati u institucijama i u Parlamentu. Ne smije se dati pravo jednom na štetu drugih. Dogovori traju dugo jer ne postoji interes da se napravi jedna funkcionalna država. Smatra da nije stvar povjerenja, nego objektivnih zahtjeva. Dom naroda bi se treao reducirati na one stvari koje su zaštita vitalnog i nacionalnog interesa."

Kada je riječ o opozicija kaže da se trebaju aktivnije uključiti u rješavanje ove krize.

"Kriza nije izazvana samo Izbornim zakonom, nego i udarom na ustavno-pravni poredak koji dolazi od strane SNSD-a i Milorada Dodika. Ovo je problem koji trebamo nositi svi zajedno. Naravno, SDA u okvirima svojih mogućnosti čini sve da se izbori da sačuva dignitet i države BiH i Parlamenta. Mislim da se moramo vratiti u Parlament, da blokade nemaju smisla."

Sankcije same po sebi nekada mogu biti i kontraproduktivne

Na pitanje zalaže li se SDA za muslimansku državu odgovara da su to gluposti koje je vrijeđaju.

"Mi Bošnjaci smo svjesni i svog identiteta i svoje kulture i svoje vjere. Mi se ne stidimo, nego se ponosimo tim. I nemamo potrebu da vrijeđamop druge narode da bi dokazale svoj identitet."

Mahmutbegović naglašava da sankcije same po sebi nekada mogu biti i kontraproduktivne.

"Ja sam više pobornik razgovora, dogovora i jedne objektivne uključenosti međunarodne zajednice, odnosno Amerike da pomogne da Dejton koji je na određeni način i kreiran u Americi bude poštovan. Ja nisam pobornik sankcija. Sankcije stvaraju od nekoga žrtvu i onda to pravi još veću štetu nego što donosi koristi. U konačnici, problem je u nama i mi ga moramo riješiti."

Ističe da se problemi ne rješavaju u institucijama zato što želi da se obesmisli država.

"Na tom tragu, oni koji ovo rade naravno da imaju podršku van granica. Da te podrške nema svi bi sjedili za jedan sto, ne bi imali izbora. Da bi izgradili dobrosusjedske odnose koji su nam neophodni mora postojati faktor i uvažavanja i dobronamjernosti i iskrenosti. Nažalost, to u ovom momentu ne postoji zato što se zaobilaze državne institucije."

Štrajk rudara mora biti riješen

Smatra da je međunarodni faktor vrlo odgovoran za ovakvo stanje u BiH.

"Zato što je bio pasivan i što je zanemario određene procese i stvari koje su se dešavale u prošlosti. Međunarodna zajednica je bila aktivno uključena od Dejtonskog sporazuma i od stvaranja države u kojoj živimo i nosi odgovornost, osobito preko visokog predstavnika, za procese koji su se dešavali u BiH. Mislim da sigurno ne bi došli u ovu situaciju da se ranije reagovalo."

"Stranka demokratskih akcija sigurno nije doprinijela ovoj situaciji onako kako su to drugi doprinijeli i kako žele da joj to pripišu. Štrajk rudara mora biti riješen. To su stvari koje su se dugo zavlačile pod tepih, nisu se rješavale na vrijeme i akumulacija tih svih propusta se desila sada. Stav SDA je da reformom ni u jednom momentu ne smije biti pogođen rudar. Plata rudara ne smije biti umanjena", zaključila je Mahmutbegović.

federalna.ba

Melika Mahmutbegović Rezime