Magazinović u Federaciji danas: Dileri liječe ljude umjesto ljekara

Sa državnim parlamentarcem Sašom Magazinovićem u Federaciji danas razgovarali smo o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali i visokoj politici.

Rekordan broj zakona usvojen je na posljednjoj sjednici upravo na njegovu inicijativu, između ostalog i Zakon o sukobu interesa. Magazinović kaže da su usvojena četiri zakona. 

"Jedan od njih je Zakon o sukobu interesa koji je skoro tri godine u proceduri. Institucija sukoba interesa je neophodna u modernom društvu, a kod nas to ne funkcioniše baš najbolje. Ukoliko ga Dom naroda potvrdi to će značiti da je BiH dobila novi i funkcionalan Zakon o sukobu interesa i to je jedan od preduslova za kandidatski status."

Ukidanje duple funkcije i jubilarnih nagrada kaže da bi one trebale biti ukinute za savjetnike, poslanike i ministre. 

"Smatram da je aposlutno nepotrebno da jedna takva mogućnost postoji u Zakonu. Zakon o ukidanju dupplih funkcija kaže da je na taj način ogromna količina moći u jednoj osobi i toga se moramo riješiti. Raduje me da nijedan glas nije bio protiv. Postojat će i mogućnost da osoba može da zamrzne svoj status."

Vijeće ministara je katastrofalno

O aktuelnom sazivu Vijeća ministara, koje je nazvao nevladinom organizacijom, kaže da u hodniku ima podrške za njihovu smjenu, a na javnom glasanju je nema.

"Bez obzira na to važno mi je da se slažemo da su oni katastrofa i da je jako veliki broj razloga za njihovu smjenu. Najviše im je zamjereno katastrofalno upravljanje migrantskom i kovid krizom, gdje su se oni postavili da nemaju apsolutno ništa s tim. Samtra da je neopeštone da se sav teret migrantske krize prebaci na Unsko-sanski kanton."

Dileri liječe ljude, umjesto ljekari

Kada je riječ o Zakonu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe kaže da je to prioritet njegovoj djelovanja u ovom mandatu.

"Smatrao sam da je to politički problem. Onda sam vidio da ne postoji niko ko se tome ne protivi. To se ne završava zato što se Vijeće ministara time ne bavi, a to se neće riješiti samo od sebe. U političkom smislu postoji saglasnost, samo je jedan hronični nerad zahvatio sve u institucijama."

"Ono što se danas dešava je da dileri liječe ljude, umjesto ljekari. Među tim dilerima ima prevaranata koji ljudima prodaju sve pod uljem kanabisa. To je izuzetno skupo na crnom tržištu, a na ljekarski recept nije toliko nedokučivo i teško kupiti. Mene ne interesuju toliko ekonomski benefiti, iako su oni neupitni, ali me interesuje zdravlje i to da ono što danas rade dileri se prestane dešavati.Farmaceutskim lobijima se ne sviđa da se to riješi, ali to je njihov problem. Posjedovanje ulja kanabisa i posjedovanje kokaina trenutno je identično u našem Zakonu."

Za kraj kaže da je 100% siguran da će se legalizacija kanabisa u medicinske svrhe desiti i da će se truditi se da se taj proces ubrza.

federalna.ba

Saša Magazinovć legalizacija kanabis medicinske svrhe Federacija danas
Federacija danas
0 16.01.2021 19:25
Tarik Filipović Federacija danas
0 16.01.2021 18:21
Melika Husić-Mehmedović Federacija danas
0 16.01.2021 18:02
Adnan Terzić Autoceste FBiH Federacija danas
0 16.01.2021 17:39
Adnan Terzić Melika Husić-Mehmedović Branislav Trifunović Amila Terzimehić Tarik Filipović Federacija danas
0 16.01.2021 09:28
Semir Osmanagić Federacija danas
0 15.01.2021 18:00