Maduro u posjeti Saudijskoj Arabiji
(Izvor: Fena/SPA)

Maduro u posjeti Saudijskoj Arabiji

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro stigao je u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju, izvještavaju državni mediji, dok kraljevina nastavlja širiti svoje diplomatske domete izvan tradicionalnih zapadnih saveza.

Madura su na aerodromu saudijskog grada Džede na Crvenom moru primili zamjenik guvernera regije Meka princ Badr bin Sultan i drugi zvaničnici, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Maduro je posljednji američki protivnik koji je posjetio Saudijsku Arabiju dok kraljevina obnavlja saveze bez blagoslova Sjedinjenih Država, svog dugogodišnjeg saveznika. Rijad je obnovio veze s Iranom i Sirijom posljednjih mjeseci i ojačao saradnju s Kinom i Rusijom.

SPA nije navela razlog za Madurovu posjetu, ali je zemlja OPEC-a u prošlosti tražila koordinaciju sa Saudijskom Arabijom o padu cijena nafte i američkim sankcijama.

Madurova posjeta dolazi dan prije nego što američki državni sekretar Antony Blinken treba sletiti u Saudijsku Arabiju na razgovore sa saudijskim vodstvom.

Otkako je preuzeo dužnost, američki predsjednik Joe Biden ublažio je neke sankcije Venecueli - mnoge je uveo njegov prethodnik Donald Trump u kampanji "maksimalnog pritiska" - kako bi podstakao dijalog. Ali pregovori su ponovo zastali.

federalna.ba/Fena

Nicolás Maduro Saudijska Arabija službena posjeta
Saudijska Arabija Izrael Palestina Bliski istok
0 24.09.2023 14:59
Mohammed bin Salman Saudijska Arabija sportsko pranje
0 22.09.2023 08:48
milijarda prelazni rok Saudijska Arabija fudbal
0 08.09.2023 11:02
Aleksander Čeferin Saudijska Arabija fudbal
0 31.08.2023 12:52
Roberto Mancini Saudijska Arabija
0 27.08.2023 19:14