Madonna's Celebration Tour: Koncert najvećih hitova koji uključuje više od 40 pjesama
(Izvor: Getty Images)

Madonna's Celebration Tour: Koncert najvećih hitova koji uključuje više od 40 pjesama

Madonnina prva turneja najvećih hitova biće poput "dokumentarnog filma njene ogromne karijere" koji uključuje više od 40 pjesama, izjavio je njen muzički direktor.

U ekskluzivnom intervjuu, Suart Price je za BBC rekao da se show oslanja na četiri decenije arhivskih i studijskih snimaka snimaka kako bi ispričala priču o ovoj zvijezdi.

"Najveći hit ne mora biti pjesma", rekao je. "To može biti odjeća, može biti videospot ili izjava." Dodao je da se Madonna vratila u punoj snazi nakon zdravstvenih tegoba koje je imala ovo ljeto. Superzvijezda je pronađena onesviještena u svom stanu u New Yorku u junu i hitno je prebačena u bolnicu, gdje je liječena od ozbiljne bakterijske infekcije.

Pjevačica je kasnije rekla da ima "sreću što je živa" i odložila početak rasprodate Celebration Tour sa jula na oktobar. Turneja pak počinje u londonskoj O2 Areni u subotu.

"Osoba koja će izaći na scenu izgleda nevjerovatno, zvuči nevjerovatno, nastupa nevjerovatno", rekao je Price, uvjeravajući fanove da se 65-godišnjakinja potpuno oporavila. Dodao je da je tromjesečno kašnjenje iskorišteno za poboljšanje svih dijelova show-a.

"Madonna ima velika očekivanja koliko će ljudi truda uložiti u nešto", rekao je. „To je veoma beskompromisno – ali je podjednako stroga i prema samoj sebi.

"Dakle, kada je napravila pauzu, ta pauza je stvorila priliku da dodatno unaprijedi show. I siguran sam da je prilika za nju da se fokusira na to da bude 100% dobro također bila odlično prihvaćena."

Otkako je 1984. godine izbila na britansku top-listu sa pjesmom Holiday, Madonna je postigla još 71 hit, uključujući 13 broj jedan singlova.

Neke od njih, poput Voguea, Like A Prayer i Ray of Light, su himne koje definiraju eru. Drugi, poput Live To Tell i Don't Tell Me, omiljeni su među njenim obožavateljima. Pa kako je onda u konačnici finalizirana set-lista?

"To je bio veliki izazov", priznao je Price. "Za dva sata, možete li sve to ubaciti? To je teško. Ali svaki sjajni trenutak koji je imala, mi smo uzeli dio toga."

Mnogi hitovi će biti odsvirani u potpunosti, neki će biti interpolirani u druge pjesme, a još više će se koristiti kao "mostovi" između djela.

Price je predložio da se izvede 25 pjesama, sa elementima još 20 koji će se pojaviti u nekom obliku. A šta je sa akustičnom sekcijom u stilu Taylor Swift, gdje se različite pjesme mogu rotirati na playlisti svake večeri?

"Pa, Madonnina reputacija je takva da je veoma precizna i dobro uvježbana u svim odjelima. Kada pogledate obilazak ove skale, ima toliko pokretnih dijelova, toliko elemenata da sve mora biti visoko fiksirano.

"Ali postoji jedna stvar koja je uvijek dinamična, a to je sama Madonna. Njena ličnost je toliko jaka, njena interakcija sa publikom je toliko jaka da stvara mogućnosti za varijacije iz noći u noć."

Price je jedan od najtraženijih producenata u industriji, sa zaslugama u saradnji na pjesmama uključujući Levitating Dua Lipe, Human The Killers i All The Lovers Kylie Minogue.

Sa Madonnom radi od 2001. godine, bio je muzički direktor na tri njene prethodne svjetske turneje i producirao album Confessions On A Dancefloor iz 2005. i njegov megahit sa uzorkom Abbae, Hung Up.

Par je uspostavio muzičku stenografiju za koju je rekao da radi gotovo telepatski. "Zvuči veoma duhovno - ali mnoge ideje koje imamo o muzici su naslućene ili neverbalne. Postoji samo razumijevanje osjećanja."

Iako Price nije radio na Madonninom koncertu od 2006. godine, njihova „čula šišmiša počela su da trnu“ u januaru.

"Kada je najavila turneju najvećih hitova, nazvao sam je samo da kažem: 'Čestitam, mislim da je ovo odlična ideja'. A ona je rekla: 'Upravo sam razmišljala o tebi i mislila sam da ćeš biti savršena osoba za ovaj posao'. "Dvije sedmice kasnije sam otišao u New York."

Do tog trenutka, "Madonna je imala već visoko razvijenu priču" za show koji će biti "odraz njene karijere, od nje kao mlade žene u New Yorku i učenja o showbuisenessu, pa sve do majčinstva, duhovnih buđenja i svih ostalih uspona i padova. Priča je bila zaista, zaista uvjerljiva." Nije slučajno što je turneja osmišljena dok je Madonna radila i na filmu o svojoj životnoj priči.

Zbog zvijezde Julie Garner, projekat je odgođen do januara, otprilike u isto vrijeme kada je najavljena turneja. "Jedna od Madonninih vještina je da je u stanju da ukrsne ideje između različitih projekata", rekao je Price. "U ovom slučaju se razmišljalo o snimanju biografskog filma što je dalo ovoj turneji potencijal da ima i dokumentarni aspekt."

Kao rezultat toga, koncert će se oslanjati na snimke vijesti, klasične kostime i muzičke spotove. Što je još važnije, koristit će se Madonnine originalne snimke s više pjesama, pri čemu će Price izvući "vokalni snimak gdje se u pozadini može čuti kako prolazi auto" ili snimak "solo gitariste koji više nije s nama" kako bi vratio originalni duh pjesme.

Zapravo, prvi put otkako izvodi klupske nastupe od početka karijere, Madonni se ovaj put na sceni neće pridružiti bend. "Postoje muzičari uživo koji nastupaju u različitim dijelovima showa", rekao je Price. "Ali ono što smo shvatili je da su originalni snimci naše prave zvijezde. Te stvari se ne mogu replicirati i ne mogu rekreirati, pa smo odlučili takvim ih i prihvatiti."

Nije da će show biti poput direktne vježba nostalgije. U prošlosti je uživala u prilagođavanju svojih najpoznatijih pjesama - svirajući True Blue na ukuleleu ili spajajući God Save The Queen Sex Pistolsa u dance disco pjesmicu Dress You Up. Ova turneja neće biti izuzetak. "Kod Madonne, sve se uvijek vrti oko rekontekstualizacije stvari, pronalaženja načina da se preuzmu snažne originalne poruke i vidi kako one odjekuju u eri u kojoj se sada nalazimo", rekao je Price.

"Mnogi moćni trenuci u ovom showu odnose se na to gdje se muzika ukršta sa nečim kroz šta je društvo prolazilo, posebno nečim emotivnim, poput krize AIDS-a. Ti trenuci su nevjerovatno moćni."

U Madonninom svijetu detalji su važni. A sa hiljadama sati arhive, zvuči kao da će turneja Celebration ukazati na njen stalni doprinos ne samo pop muzici već i kulturi.

Sve to će publika u Londonu saznati u subotu uveče.

federalna.ba/BBC

Madonna turneja