Lukašenko: Bjelorusija je spremna ponuditi više pomoći Rusiji
(Izvor: EPA-EFE/AARON UFUMELI)

Lukašenko: Bjelorusija je spremna ponuditi više pomoći Rusiji

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna ponuditi više pomoći bliskoj saveznici Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Lukašenko je, međutim, naglasio da Rusiji trenutno “nije potrebna nikakva pomoć".

- Ako je našoj ruskoj braći, međutim, potrebna pomoć, mi smo uvijek spremni ponuditi takvu pomoć - izjavio je on tokom posjete južnoafričkoj državi Zimbabve - koja je također bliska s Rusijom.

Lukašenko je to izjavio u kratkom odgovoru na pitanje da li je njegova zemlja pod pritiskom da pojača podršku Rusiji u skoro jednogodišnjem ratu protiv Ukrajine.

Lukašenko nije precizirao šta bi ta pomoć podrazumijevala.

Bjelorusija je dozvolila Rusiji da izvede dio invazije sa svoje teritorije prošlog februara, a također je bila lansirna rampa za ruske projektile iz kojih je napadana Ukrajina. Bjelorusija nije, međutim, angažovala svoje vojnike u ratu.

Rusija i Bjelorusija ovog mjeseca uključile su se u zajedničke vojne vježbe na bjeloruskoj teritoriji a Ukrajina tvrdi da je zadržala snage duž svoje granice s Bjelorusijom kako bi odvratila svaku potencijalnu invaziju.

Pentagon je saopćio da nije uočio pokrete ruskih vojnika u Bjelorusiji koji bi ukazivali na neposredan napad, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Aleksandar Lukašenko Bjelorusija Rusija