London ne isključuje slanje aviona Ukrajini

London ne isključuje slanje aviona Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Wallace nije isključio mogućnost slanja aviona Ukrajini upozoravajući istovremeno da to ne znači "čarobni štapić" s obzirom na potrebno vrijeme obuke.

"Po pitanju aviona bio sam jasan. Ako ima nešto što smo naučili iz protekle godine, to je da ništa ne uradimo unaprijed i ništa ne isključimo", rekao je on novinarima.

Kijev traži avione F-16 američke proizvodnje da mu pomognu u potiskivanju invazije u Ukrajini.

SAD su saopštile da zasad ne planiraju slanje letjelice F-16 Ukrajini, ali druge zemlje kao što je Poljska su se pokazale otvorenijim prema tom pitanju.

"Vrlo sam otvoren da razmotrim svaku vrstu sistema, ne samo aviona, da se pruži pomoć Ukrajini", rekao je Ben Wallace.

"Te stvari se ne događaju od danas do sutra", rekao je on.

"Obučavanje ukrajinskih pilota bi trajalo mjesecima", rekao je ministar dodajući da "nema čarobnog štapića za taj užasan sukob".

Downing Street je, kako izgleda, za sada odbacio slanje borbenih aviona Ukrajini. Letjelice Typhoon i F-35 su izuzetno sofisticirane i potrebni su mjeseci da se nauči da se njima leti, rekao je u utorak portparol britanskog premijera Rishija Sunaka.

"Mislimo da nije praktično slanje tih aviona Ukrajini", rekao je on.

Britanija je prošlog mjeseca saopštila da planira da pošalje tenkove Ukrajini krajem marta pošto je postala prva zemlja koja je obećala slanje teških oklopnih vozila, konkretno 14 tenkova Challenger 2.

federalna.ba/Beta

Velika Britanija Ukrajina borbeni avioni