Lojo: Turneju u Italiji iskoristili smo da podižemo formu i fizičku spremu

Lojo: Turneju u Italiji iskoristili smo da podižemo formu i fizičku spremu

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon desetodnevne 'turneje' u Italiji nastavlja pripreme za nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Selektor košarkašica BiH Goran Lojo na današnjoj pres-konferenciji kazao je da je ekipa nakon okupljanja otputovala u Italiju, što nije uobičajen metod rada, ali zbog specifičnosti datuma kada se odigrava SP, u ovom periodu nisu mogli naći protivnike za prijateljske utakmice iz razloga što je iz Evrope na SP pred BiH  učestvuju još samo Srbija i Belgija.

- Mi smo 'turneju' u Italiji iskoristili da odigramo utakmice i podižemo formu, prvenstveno fizičku spremu, što smo radili iz utakmice u utakmicu. Na pripreme smo pozvali 16 igračica. Tu nije bila Jonquel Jones, koja će nam se priključiti po završetku obaveza u WNBA ligi. Prvi put smo pozvali u reprezentaciju 4-5 novih igračica, kojima smo dali priliku da svojim radom i zalaganjem pokušaju izboriti mjesto među konačnih 12, koje će putovati na SP - kazao je Lojo. 

Navodi da će bh. tim u nastavku priprema danas i sutra u Sarajevu odigrati dvije prijateljske utakmice sa Portugalom, a zatim otputovati u Pariz, gdje će odigrati još dvije kontrolne utakmice protiv Francuske. 

- Rezultat nam nije imperativ. Razmišljamo kako da se što bolje uigramo. Nakon utakmica u Francuskoj slijedi pauza 4-5 dana, a onda nastavljamo pripreme na Vlašiću od 27. augusta do 11. septembra, kada putujemo u Australiju. Prije početka SP-a pokušaćemo da dogovorimo još jednu prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Malija, koja je također učesnik SP-a - kazao je Lojo. 

Kapiten reprezentacije BiH Milica Deura osvrnula se na prvi dio priprema u Italiji gdje je bh. tim odigrao pet kontrolnih utakmica protiv američkih koledža. 

- Sve djevojke su došle spremne, željne rada. Znamo da nas očekuje veliko takmičenje. Prvi put na SP-u igra jedna naša košarkaška reprezentacija što nam je čast i zadovoljstvo. Mi ćemo odraditi sve što je do nas da se što bolje spremimo - kazala je Deura.

Svjetsko prvenstvo je na rasporedu od 22. septembra do 1. oktobra u Sydneyju.  Košarkašice BiH igrat će u A-grupi s ekipama Belgije, Kine, Portorika, Južne Koreje i SAD.

federalna.ba/Fena

ženska košarkaška reprezentacija BiH Goran Lojo košarka košarkašice
košarkašice bh. košarkašice Prvenstvo BiH za košarkašice
0 19.09.2023 14:00
ženska košarkaška reprezentacija BiH
0 18.09.2023 14:14
Cibona košarka
0 12.09.2023 19:09