Ljubojević i Duratović sa Ingrid Macdonald o provođenju ekonomskih i socijalnih reformi

Ljubojević i Duratović sa Ingrid Macdonald o provođenju ekonomskih i socijalnih reformi

Potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević i Mirsad Duratović razgovarali su danas sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald o provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, uz podršku agencija UN.

Ljubojević i Duratović izrazili su zahvalnost zbog podrške agencija UN u realizaciji brojnih ekonomskim i socijalnim projekata, čiji su ciljevi poboljšanje ekonomskog i društvenog standarda građana.

Mekdonald je istakla da je zajednički Okvir saradnje za održivi razvoj 2021-2025, koji su 2021. godine potpisali predstavnici UN i BiH, temelj buduće saradnje i djelovanja agencija UN u zemlji, a ključne oblasti su ekonomski razvoj, zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita i društvena kohezija, kao i podrška očuvanju mira u BiH.

Ona je poručila da UN žele da pruže praktičnu podršku domaćim institucijama kada je riječ o provođenju reformi u interesu građana i ubrzanju procesa pridruženja zemlje Evropskoj uniji.

Na sastanku je istaknuto da zakonodavna vlast ima veoma važnu ulogu u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi.

Ljubojević je istakla da su provođenje ekonomskih reformi i politički dogovor o pitanjima važnim za poboljšanje životnog standarda građana neophodni kako bi se adekvatno odgovorilo na rast cijena energenata i hrane u cilju pomoći građanima, koji su pogođeni inflacijom.

Potpredsjednik Duratović je istakao da je dijalogom i kompromisom potrebno nastojati prevazići sve razlike i zajednički raditi na stvaranju boljeg životnog standarda za građane, saopćio je Odsjek za odnose s javnošću NSRS.

federalna.ba/Fena

Ingrid Macdonald Anja Ljubojević Mirsad Duratović
Rezime Đuro Kozar Mirsad Duratović
0 18.04.2024 18:25
Rezime Mirsad Duratović Đuro Kozar
0 18.04.2024 18:20
Mirsad Duratović Rezime
0 09.01.2024 18:37
Ingrid Macdonald Ujedinjeni narodi
0 06.11.2023 14:04
Rezime Midhat Čaušević Mirsad Duratović
0 20.09.2023 18:31