Ljubav Evropljana prema cvijeću pogoršava životne uslove u Keniji
(Izvor: Arhiv)

Ljubav Evropljana prema cvijeću pogoršava životne uslove u Keniji

Veliki dio cvijeća na evropsko tržište stiže iz Kenije, čija se industrija suočava sa optužbama da katastrofalno utiče na izvore vode, upotrebljava hemikalije pogubne po zdravlje i zlostavlja radnike od kojih su 70 odsto žene.

Cvjetovi iz Kenije, koja pokriva 40 odsto evropskog tržišta sječenog cvijeća, transportuju se avionima umotani u plastiku za jednokratnu upotrebu i poredani u toksičnoj pjeni. U proizvodnji cvijeća koristi se hemijski herbicid glifosat, poznati kancerogen koji zagađuje vodene tokove pogoršavajući postojeći nedostatak vode.

I dok evropske kompanija profitiraju, potrošači su nesvjesni odakle stiže cvijeće koje kupuju a radnici i zajednice u Keniji trpe, ustanovili su istraživački novinari sa portala journalismfund.eu.

Oni ukazuju da hiljade poljoprivrednih radnika, pritisnutih siromaštvom, rade u užasnim uslovima u industriji cvijeća, bez adekvatne zaštite radnih prava ili pristupa sindikatima. Radnice istovremeno kažu da trpe seksualno uznemiravanje i eksploataciju, prenosi journalismfund.eu.

Holandija, svjetski centar industrije cvijeća, (pre)prodaje 50 odsto kenijskog cvijeća, na evropskom tržištu.

federalna.ba/Beta

Kenija cvijeće
Kenija obilne kiše poplave
0 29.04.2024 09:49
Kenija saobraćajne nesreće
0 02.04.2024 11:30
Turska cvijeće hrana prekrasan pejzaž
0 25.03.2024 11:20
Kenija aavionska nesreća evakuisani
0 05.03.2024 13:01