Ljepota proljeća u Istanbulu

Kako vrijeme postaje toplije i priroda se budi, Istanbul u Turkiye zrači primamljivim proljetnim sjajem. U ovo doba godine, grad obasjava sunce i miluje blagi povjetarac, a među mirisnim cvjetovima kriju se divna iznenađenja. Iz Ureda za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini preporučuju istraživanje historijskog poluostrva, ukrašenog tulipanima, i svjedočenje Bosforu obavijenom nježnom ljubičastom nijansom cvjetajućih jorgovana.

"Istražite neke od predivnih ruta koje ističu ljepotu proljeća u Istanbulu“, poručuju iz Ureda.

- Prekrasni proljetni pejzaži -

Na raskrsnici Azije i Evrope, Bosforski moreuz je nesumnjivo jedna od najljepših Istanbulskih znamenitosti. Dok se vozite brodom, ovim blistavim kanalom, možete uživati u mirisima i bojama sezone i posmatrati historijske palate duž obale Bosfora. Svaka slikovita vila ima svoju stoljetnu priču. Obilazak Bosfora iz obalnih četvrti poput Eminono i Uskudar otkriva kako jorgovani – poznati i kao cvijeće Istanbula – boje obje strane grada u živopisne ružičaste i ljubičaste nijanse. Istanbulske čuvene kule, među najprepoznatljivijim građevinama grada, također nude idealno mjesto za zadivljujući pogled na horizont. Djevojačka kula, koja je nakon restauracije i širenja pretvorena u muzej, sa Bosfora pruža pogled na ovaj besmrtni grad. Istanbul Modern, u Karakoyu, smješten u zgradi koju je dizajnirao poznati arhitekta Renzo Piano, nudi nezaboravan pogled na Bosfor i historijsko poluostrvo iza njega. ArchDaily, jedna od vodećih svjetskih arhitektonskih platformi, prepoznala je Istanbul Modern kao "Zgradu godine“ u kategoriji kulturne arhitekture.

- Festival tulipana i mimoza -

Prinčevska ostrva su popularno odredište za uživanje u proljetnim čarima Istanbula. Nalaze se na azijskoj strani grada i oduševljavaju svojim bujnim zelenim brežuljcima i pitoresknim ulicama koje krase stabla mimoza, stare vile i prozračne taverne u kojim se poslužuju raki, riba i meze - prava idila. Sve je na kratkoj udaljenosti od grada trajektom. Možda najljepši proljetni prizori u Istanbulu su čuveni tulipani, koji svake godine u aprilu, procvjetaju u milionima nijansi, širom brojnih parkova i vrtova, od Gulhane parka do Emirgan vrta, od Fethipaša vrta do Soganli botaničkog parka.

- Blaga Istanbula čekaju da budu otkrivena -

Istanbul, sa svojom milenijumima dugom historijom, očarava putnike odmah po dolasku. Sa monumentalnim građevinama i novim atrakcijama, ovaj vječni grad nikada ne prestaje pripovijedati priče svojim posjetiteljima. Obnovljena kulturna mjesta, muzeji sa potpisima poznatih arhitekata, jedinstvene izložbe, restaurirane i ponovno otvorene historijske građevine te legendarna gastronomska kultura Istanbula... Čak i ako ste ograničeni vremenom, preporučujemo posjetu srcu grada, Historijskom poluostrvu. Tu ima toliko toga za otkriti, od Aja Sofije do Velikog bazara i od Cisterna bazilike do Topkapi palate! Još jedna ruta koju morate vidjeti u Istanbulu je put od Karakoya do trga Taksim - ruta obasjana arhitektonskim čudima. Upoznat ćete dinamiku grada i njegove užurbane ulice, dok u skladu sa prirodom cvjetaju pod proljetnim suncem.

- Gurmanska istraživanja -

Još jedan razlog za posjetu Istanbulu u proljeće je uživanje u sezonskim delicijama. Kako se artičoke, bamija, jagode, šljive i drugo proljetno voće i povrće počinju pojavljivati u kuhinjama, Istanbul, kao primorski grad, također uživa i u sezonskom ulovu ribe poput prugastog cipala i plave ribe. Kao pravi gastronomski raj, Istanbul nudi niz mogućnosti i lokacija za uživanje u gastro ponudi, od ulične hrane do najfinijih primjera turske i internacionalne kuhinje, od opuštenih kafića do restorana sa Michelinovim zvjezdicama, Istanbul ima sve što poželite. Možete uživati u raskošnim okusima istanbulske kulinarske raznolikosti, gdje su jela pripremljena sa svježim lokalnim sastojcima i prema receptima koji se prenose stoljećima.

federalna.ba/AA

 
Turska cvijeće hrana prekrasan pejzaž