Ljekari bez granica strahuju od "dodatne katastrofe" u Rafahu
(Izvor: AA)

Ljekari bez granica strahuju od "dodatne katastrofe" u Rafahu

Christopher Lockyear, generalni sekretar humanitarne organizacije Ljekari bez granica (Medecins Sans Frontieres) izrazio je strah od "dodatne katastrofe" u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, te upozorio na rizik od još više civilnih žrtava.

Lockyear je rekao za agenciju Anadolu da je Rafah jedna od “vrlo rijetkih arterija u Pojasu Gaze koje mogu pružiti esencijalnu humanitarnu pomoć ljudima koji su očajnički u potrebi”.

“Ono što se događa posljednjih dana je ono čega se plašimo već mjesecima, a potencijalne posljedice su da dođe do još jedne katastrofe u Gazi u posljednjih šest mjeseci ili tako nešto”, naglasio je Lockyear.

Podsjetio je da bombe uzrokuju direktne ljudske žrtve, ali postoje i "tiha stradanja koja su u toku na dnevnoj bazi za sve ljude koji ne mogu dobiti medicinsku pomoć".

Lockyear je pozvao na "trenutni i trajni prekid vatre" u Gazi kako bi se zaustavio masakr.

Upozorio je da "ukoliko omogućavate da se rat dogodi kroz nabavku oružja, političku podršku, i vi ste moralno i politički saučesnici u pogledu onoga što se dešava u Rafahu”.

Situaciju u Rafahu nazvao je šokantnom, rekavši da je neprihvatljivo tražiti od ljudi da se ponovo presele na drugo područje.

“Ovo nije humana akcija. Ovo je nepristojan čin natjerati ljude da se ponovo sele", dodao je Lockyear.

“Vidjeli smo desetine hiljada civilnih žrtava u ovom sukobu. Vidjet ćemo sve više i više žrtava ako se ovaj sukob nastavi”, upozorio je on.

Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, jurišajući i okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze sa vanjskim svijetom.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.900 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA
Ljekari bez granica Palestinci žrtve Rafah
posljednji ispraćaj žrtve Korićanske stijene Kozarac
0 19.07.2024 10:56
Palestinci opkoljena enklava razaranje
0 16.07.2024 08:29
Michael Murphy Srebrenica počast žrtve
0 10.07.2024 12:45
Pojas Gaze Rafah Izrael
0 22.06.2024 17:35