'Lipu' posjetila visoka delagacija Švicarske

Unsko-sanski kanton bilježi porast broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana. I dok građani - čije se strpljenje iskušava do krajnih granica - čekaju vakcinu, migranti u Lipi o tome samo mogu sanjati. Naša ekipa posjetila je danas Privremeno šatorsko naselje Lipa i provjerila kakva je epidemiološka situacija u ovom kampu. Također, u posjeti Lipi danas je boravila i visoka delagacija Švicarske, a koja je jedna od evropskih zemalja koja je u našoj zemlji podržala realizaciju značajnih projekata i koja će u budućnosti nastojati doprinijeti stabilizaciji migrantske krize.

Epidemiološka situacija u privremenom šatorskom naselju Lipa je pod kontrolom - nema ni jednog slučaja zaraze koronavirusom. Međutim, migranti u ovom kampu kažu da se boje korone, te se nadaju da će jednog dana i oni biti vakcinisani.

A u posjeti Lipi danas je boravila i visoka delegacija Švicarske. Istakli su znatno poboljšane uslove u ovom centru, u odnosu na raniji period.

„Mi sa vlastima u BiH imamo redovan dijalog i razgovaramo o načinima kako mogu bolje da upravljaju migrantskom krizom i da im u tom nastojanju pomognemo“, kazao je Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH.

Direktorica Švicarske agencije za razvoj i saradnju Patricia Danzi istaknula je da su došli ovdje da razgovaraju sa ljudima, da vide njihove brige i njihove probleme, da vidie kako bi im mogli pomoći, da zajedno rješavaju ono što je ključno.

Švicarska je jak i pouzdan partner Bosni i Hercegovini kada je u pitanju proces i upravljanje migracijama finansiranjem raznih projekata, ali i izgradnjom prihvatnih kapaciteta.

„Švicarska ambasada već finansira i određene aktivnosti koje se tiču ovog samog kampa Lipa, u smislu finansiranja dodatnog osoblja, koje je zaista potrebno“, navodi Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Trenutno u Lipi boravi 711 migranata, uglavnom porijeklom iz Pakistana. Međutim, ovaj broj varira gotovo na dnevnom nivou, jer se dolaskom lijepog vremena veliki broj migranata zaputio ka Evropskoj uniji.

federalna.ba

Lipa migranti