Let American Airlinesa preusmjeren u Kansas City zbog 'putnika koji je bio van kontrole'

Let American Airlinesa preusmjeren u Kansas City zbog 'putnika koji je bio van kontrole'

Avion kompanije American Airlines preusmjeren je na međunarodni aerodrom Kansas City u Missouriju u nedjelju popodne zbog ,,putnika koji je bio van kontrole", navela je aviokompanija u saopćenju.

- Avion American Airlinesa na letu 1775 sa linijom iz Los Angelesa (LAX) za Washington, D.C. (DCA) preusmjeren je u Kansas City (MCI) zbog ponašanja jednog putnika koji je bio potpuno van kontrole, navodi se u saopćenju dostavljenom CNN-u.

Avion je sigurno sletio u Kansas City u 14:28 po lokalnom vremenu, a od policije je zatraženo da dočekaju let po dolasku - dodaje se. "Zahvalni smo članovima posade, koji su dosljedno posvećeni sigurnosti i brizi o našim putnicima i koji su se nosili sa okolnostima s najvećom vještinom i profesionalnošću."

Glasnogovornik odjela za avijaciju Kansas Cityja Joe McBride rekao je za CNN da je "putnik ometao posadu leta", dodajući da je incident stavljen pod jurisdikciju FBI-a.

FBI je potvrdio incident u izjavi za CNN, dodajući da je dotična osoba privedena.

Mouaz Moustafa, stanovnik Washingtona, bio je na letu i rekao za CNN da je vidio stjuardesu kako glasno govori drugoj stjuardesi da upali svjetla.

- Avion je počeo naglo da se spušta - rekao je Mustafa.

Grupa ljudi je otišla u prednji dio aviona kako bi pomogli smiriti putnika, dodao je on.

Mustafa je za CNN rekao da je putnik pokušavao da uđe u pilotsku kabinu i otvori vrata aviona, a stjuardesa je koristila lonac za kafu da udari čovjeka po glavi kako bi ga onesposobila. 

Kada je avion sletio, policija i FBI su se ukrcali, uhapsili problematičnog putnika a ostali  putnici su prebačeni na drugi let.

Prema podacima Federalne uprave za avijaciju (FAA), 2021. je bila loša godina kada se radi o neodgovornom ponašanju putnika na letovima u Sjedinjenim Državama, sa ukupno 5.981 izvještajem o putnicima koji su bili van kontrole i koje je agencija prijavila do 31. decembra.

Od toga, 4.290, skoro 72%, bili su incidenti vezani za obavezno nošenje maske.

federalna.ba/Fena

American Airlines incident
Manchester City incident
0 23.05.2022 11:19
Will Smith Chris Rock incident dodjela Oscara
0 29.03.2022 08:16
Betis Sevilla incident kazna
0 31.01.2022 15:03
American Airlines avion maska COVID-19 maska putnici SAD Miami
0 21.01.2022 13:58