videoprilog Ermine Mušić (Federacija danas)

'Leptirići' su najsretniji na muzičkoj radionici Samire Merdžanić

Još jedan primjer da je muzika lijek i da dotiče srca svih ljudi su i osobe sa poteškoćama u razvoju iz bugojanskog Udruženja Leptir, kojima je muzička radionica ona koju najviše iščekuju svake sedmice.

Već dvanaest godina članovi Udruženja Leptir u Bugojnu uživaju u muzici sa nastavnicom Samirom, koja je ovdje došla prvo kao muzikoterapeut, a potom postala istinski prijatelj. I zajednički uče - ona njima prenosi znanja o muzici, a oni njoj o životu u kojem ništa nije jednostavno.

„Naučila sam od njih da više cijenim život, da više cijenim male stvari i da se radujem malim stvarima, da ne težim nekim prevelikim idealima“, priča profesorica Samira Merdžanić.

Osmijeh, ples i pjesma kratak su opis ove radionice, u kojoj je i Mirnes Karašin. Iako sa djelomičnim oštećenjem sluha, uz pomoć nastavnice naučio je odsvirati nekoliko pjesama, ali tu ne misli stati, pa nam kaže da će sljedeće godine biti još bolji.

Ljubav prema muzici i pjevanju ih spaja, i ovo drugarstvo čini posebnim. Ono najvažnije, oni su sretni tu gdje jesu.

I Suzana Duvnjak je tu. Voli druženja, voli muzikoterapiju

Dino Purišević voli pjevati, a najviše sevdah - najdraža sevdalinka mu je Snijeg pade na behar, na voće.

O značaju ove radionice za Leptiriće, koji je uvijek iščekuju s nestrpljenjem, najbolje svjedoče roditelji, jer oni vide razliku između svakodnevnih obaveza i ovog druženja kroz muziku.

„Poslije muzikoradionice je to neopisivo. Ustvari, veće je zadovoljstvo prije radionice jer oni ne mogu da dočekaju da dođe Samira“, priča Hasreta Bajraktarević, zaposlenica Udruženja Leptir.

Jer za sreću dovoljno je malo pjesme i plesa, što je u suštini i najbolji recept kojeg se članovi ovog udruženja čvrsto drže i kažu da im u ovo sumorno vrijeme unosi dašak radosti.

„Osluškujem puls ovih drugara iz Leptira - moje srce se toliko povezalo s njima i ja osjetim u svakom momentu šta oni žele“, dodaje Samira.

Taj puls koji osjeti, Leptirići nagrade na najbolji mogući način, osmijehom, koji je širok kao kugla zemaljska i najveća nagrada Samiri.

federalna.ba

Leptir Bugojno muzikoterapija Samira Merdžanić
Bugojno Haris Čaušević teroristički napad
0 27.06.2022 17:21
Bugojno Stupić Gračanica
0 08.06.2022 20:30
Bugojno obilaznica izgradnja ugovor
0 11.05.2022 17:42
Bugojno logor logoraši
0 19.03.2022 15:00
zemljotres Bosna i Hercegovina Bugojno EMSC
0 22.02.2022 13:50