Čitatelji Guardiana izabrali: Lepinja s kajmakom iz Ostrošca među najboljim jelima u Evropi
Od festivala haringe u Hagu, preko savršene lepinje u Bosni i Hercegovini, do najbolje pizze u Rimu, stručnjaci za gastronomiju otkrivaju svoja najdraža kulinarska putovanja po Evropi, prenosi The Guardian.
Festival haringe u Haagu
Iako naziv sugeriše drugačije, Flag Day (Vlaggetjesdag) u Scheveningenu – primorskom odmaralištu blizu Haga – u stvari je više posvećen svježoj haringi. Ribari donose prvi ulov u godini u junu, poznat kao hollandse nieuwe te proslavljaju početak sezone haringe uz svečanosti, marševe, nošenje tradicionalnih kostima pa čak i aukciju prvog bačvastog ulova za humanitarne svrhe. Ne propustite priliku da podijelite jenever (džin) sa Scheveningerom koji će vam reći kako ovogodišnja haringa stoji u odnosu na prošlogodišnju.
Raj za ljubitelje lepinje u Bosni i Hercegovini
Na putu od Sarajeva prema Mostaru, u malom gradiću Ostrožac, nalazi se Pekara Centar. Za manje od jednog eura, posjetioci mogu uživati u lepinji s kajmakom – tradicionalnom hljebu pečenom u kamenoj peći, punjenom bogatim, kremastim kajmakom iz lokalne mljekare. Pekara je smještena na jednom od najpitomijih putnih pravaca kroz kanjon rijeke Neretve, što svaki zalogaj čini još posebnijim.
Ulov dana u Bavariji
U prelijepom okruženju Chiemsee u južnoj Njemačkoj, autor i partner uživali su u ručku od svježe ribe u porodičnoj ribarnici Chiemseefischerei Stephan, zapadno od jezera. Sa samo nekoliko jela na dnevnom meniju, mogli su uživati u jednostavnosti ribe, bogatih krompira, svježe salate i lokalnog bavarskog piva. Na meniju se našao i Chiemsee sushi. Nakon ručka, izlazak u sunčano popodne među planinama ostavio je nezaboravan utisak.
Gastronomski užitak na vrhu Kosova
Nakon uspona na najviši vrh Kosova, Gjeravicu, gostionica Gacaferi Guest House nudi ukusnu domaću hranu u idiličnom planinskom okruženju. Posjetitelji mogu očekivati: byrek, fergese (crvene paprike i feta sir), speca në ajkë (fermentirane paprike s jogurtom) i domaći sir – sve pripremljeno na drvenom ognjištu i zaslađeno lokalnom rakijom.
Izvrsni kuhinjski vrt u Češkoj
U zabačenom području Klatovy na jugozapadu Češke, autor je nekoliko dana istraživao valovite pejzaže, penjao se na vidikovce i rashlađivao u rijekama. Hrana je bila iznenađujuće kvalitetna, a posebno mjesto je Hospůdka U Štěpána, restoran sa ogromnim kuhinjskim vrtom koji obezbjeđuje većinu proizvoda. Istaknuti su bili prženi cvjetovi tikvica i striploin u chimichurri sosu, uz rustikalnu atmosferu i povoljne cijene.
Omiljena pizza u Rimu
U Rimu, nakon testiranja nekoliko kombinacija pizza, uživali su u pizzi iz Antico Forno Roscioli, sjedeći na rubu Piazza Navona. Pješačenje od pekare iz 19. stoljeća do javnog prostora iz 15. stoljeća pružilo je savršen spoj istorije i gastronomije – po mišljenju autora, najbolja pizza u Rimu.
Gurmanski biciklizam u Nizozemskoj
U Groningenu je provedeno pet dana biciklirajući po opsežnim stazama. Svake večeri su kritičari uživali u gourmet meniju iz četiri slijeda, od đumbir supe ili pržene polente sa wasabijem, lokalnog mesa ili tartara od lososa, do organskih nizozemskih sireva i sladoleda od sladića s kremom od kupina. Savršeno nakon 30 milja vožnje biciklom.
Jazz i gurmansko iskustvo na otvorenom u ruralnoj Francuskoj
U biodinamičkom vinogradu La Guinguette du Domaine Gayrard u Viracu, sjeveroistočno od Toulousea, pronađen je guinguette – obrok na otvorenom uz jednostavan meni i live jazz muziku. Sjedeći vani, posmatrali su vinograde dok je kuhar pripremao obrok iz pokretnog kuhinjskog prostora – neočekivano gurmansko iskustvo.
Iskrena gostoljubivost u sjevernoj Italiji
U Ca’Ordano, u brdima Monferrata, degustacija je bila jednostavna ali nezaboravna. Čaša nebbiolo crnog vina pratila je lokalni sir i salamu, a zatim agnolotti punjeni pečenim mesom, savršeno upareni s bogatim Monferrato rosso vinom. Posjeta je bila intimna i bez ceremonije – iskrena gostoljubivost i hrana vezana za terroir.
Autentični običaji Krita
U brdima zapadno od Rethymna nalazi se selo Atsipopoulo, poznato po restoranu Ta Souvlakia tou Gagani, dok mali restoran O Manolis, smješten na manje primamljivoj lokaciji, pruža autentičnu kritsku kuhinju – svježe proizvode iz vlastitog vrta, pripremljene s pravom grčkom toplinom. Bez jelovnika, Manolis servira ono što je tog dana ubrano ili ulovljeno – autentično iskustvo Krita.
federalna.ba