'Lepeza osjećaja' Halila Džubrana na sceni HNK Mostar
(Izvor: Fena)

'Lepeza osjećaja' Halila Džubrana na sceni HNK Mostar

Dramatizacijom poezije u prozi Halila Džubrana, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru priprema novi, zanimljiv kazališni komad kojim želi scenski obilježiti korizmeno razdoblje koje završava Uskrsom.

Za novu predstavu izabrana je jedna od najpoznatijih knjiga ovoga velikoga libanonskog pisca "Isus, sin Čovječji", koja stilom podsjeća na biblijske parabole, a koji je kroz vid poezije u prozi na intiman način povezao boga, čovjeka i prirodu, priopćila je mostarska kazališna kuća.

Redatelj predstave je Robert Pehar, koji je poručio kako je Džubran upravo u ovom djelu uzdizao sve ono što je glavna poruka svih religija svijeta: da je Bog ljubav. Dodao je kako se u njemu na nevjerojatno senzibilan način kroz lepezu nježnosti može osjetiti što ovaj teološki mislilac i pjesnik osjeća prema Isusu Kristu.

"Pretvaranje priča iz ovog djela u predstavu i prebacivanje kazališnim sredstvima na scenu bit će iznimno težak zadatak, ali dat ćemo sve od sebe kako bi stvorili zanimljiv kazališni komad. Želimo da to bude i vizualno i govorno i scenografski i kostimografski i, nadasve, glazbeno prava bajka koja će nas provesti kroz sve ono što je Halil Džubran na svoj način rekao o Gospodinu Isusu Kristu", naveo je Pehar.

U novoj predstavi igrat će cijeli ansambl HNK Mostar i nekoliko gostiju, a ravnatelj Ivan Vukoja izrazio je posebno zadovoljstvo izvrsnim timom kojeg je redatelj okupio te je poručio kako očekuje dinamičan proces i u konačnici kvalitetnu predstavu.

"Pokušat ćemo zanos i ljepotu Džubranovog stila pisanja pretvoriti u dramske slike. Bit će tu i naše izvorne glazbe u suvremenim aranžmanima, pjevanja, plesa i referiranja na bogatu europsku likovnu tradiciju s biblijskim motivima", izjavio je Vukoja.

U predstavi će igrati Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor glazbe Gabrijel Prusina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Jelena Kordić Kuret.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, teško je odrediti kada će točno predstava moći biti spremna, ali to bi trebalo biti uskoro, priopćio je HNK Mostar.

federalna.ba/Fena

Hrvatsko narodno kazalište Mostar Halil Džubran
Kroz proces 10.6.93 pozorište kazalište Pozorišne igre Bosne i Hercegovine Hrvatsko narodno kazalište Mostar Mostar BiH
0 07.07.2022 20:16
Hrvatsko narodno kazalište Mostar HNK Mostar
0 13.05.2022 22:27
Ivan Vukoja Hrvatsko narodno kazalište Mostar
0 18.12.2021 10:57
Isus, Sin Čovječiji kultura Halil Džubran HNK Mostar BiH Mostar
0 16.05.2021 13:04
Mostar Hrvatsko narodno kazalište Mostar
0 24.11.2020 12:21