videoprilog Anele Vejzović (Federacija danas)

Gradnja HNK-a u toku bez obzira na oštre reakcije Islamske zajednice

Spor oko izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru traje još od 2002. godine i tada je odlukom Gradskog vijeća Mostar, inspekcija obustavila radove na HNK kao i na ostalim objektima u centralnoj zoni grada. Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom. Polemiku je ponovo pokrenuo apel mostarskog muftije.

Salem ef. Dedović zatražio je od javnog pravobranioca grada Mostara Almira Mujkanovića da poduzme sve zakonske radnje s ciljem očuvanja centralne zone grada Mostara od nastavka, kako kaže, nelegalne gradnje na zgradi HNK-a: „Vaša je dužnost da obezbijedite poštovanje zakona i pravnih procedura i tako omogućite ravnopravan tretman svih zainteresovanih subjekata za taj lokalitet što uključuje Islamsku zajednicu u Mostaru koja decenijama trpi diskriminaciju u pogledu nerješavanja njenog zahtjeva u vezi s tim lokalitetom“.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta poručuju da imaju sve potrebne dozvole za nastavak gradnje, te da su bilo kakve reakcije politički motivisane..

„Postoji Regulacijski plan za ovaj dio središnje zone, da je na osnovu tog regulacijskog plana izdano na desetke dozvola, napravljeno na desetke objekata između ostalog i zgrada Federalne vlade, da postoji provedbeni urbanistički plan za kazalište“, kazao je Ivan Vukoja, direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Da bi nastavak radova mogao prouzrokovati probleme u Mostaru, smatra i predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić (SDA). Kaznena prijava koju je podnio Tužiteljstvu HNK-a i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv nepoznatih osoba u julu prošle godine odbačena je, a sada se Marić za intervenciju obratio visokom predstavniku: „Nek to budu kulturne institucije grada Mostara, zgrada kulturnih institucija grada Mostara, u kojima će HNK imati svoje mjesto i ostale kulturne institucije. To bi mogao biti jedan od kompromisa koje sam predložio visokom predstavniku i da nam pomogne u donošenju odluke o pristupanju i izradi regulacionog plana centralne zone“.

O ovoj temi govorilo se i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

„Ono što mene veseli da vidim kod svih vijećnika retoriku koja nije zapaljiva i gdje se ne pokušava od ovog praviti politička tema, ovo treba ostati na nivou kulturne ustanove, jednog doprinosa za čitavu regiju, grad Mostar i mislim da ćemo u tom smjeru, barem kad sam ja u pitanju, komunicirati izgradnju HNK-a i veselim se centralnoj zoni“, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ BiH).

Gradnja HNK-a je u toku bez obzira na oštre reakcije iz Islamske zajednice ovog grada. Ovo je samo jedan od problema koji godinama, nažalost, utječu na međunacionalne odnose u Gradu Mostaru koji je ionako suočen s brojnim izazovima.

federalna.ba

Hrvatsko narodno kazalište Mostar Hrvatsko narodno kazalište Mostar