Lendo: Najoštrije osuđujem brutalni napad na Fadila i Ajšu Memišević

Lendo: Najoštrije osuđujem brutalni napad na Fadila i Ajšu Memišević

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo najoštrije je osudio brutalni napad na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada.

“I ovaj napad na bošnjačke povratnike direktna je posljedica retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji svojim svakodnevnim govorom mržnje, dehumaniziranjem Bošnjaka i uskraćivanjem njihovih osnovnih prava podstiče i ohrabruje ovakve kukavičke napade”, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH.

Lendo poziva nadležne institucije da najoštrije sankcionišu napadača na bračni par Memišević, a predstavnike političke vlasti u entitetu RS da konačno počnu raditi na stvaranju sigurnijeg ambijenta za povratnike, te da prestanu sa njihovim obespravljivanjem i širenjem govora mržnje koji doprinosi učestalim napadima na Bošnjake i njihovu imovinu.

“Neprihvatljivo je da žrtve stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Višegrada i cijelog prostora današnjeg entiteta RS i danas, tri decenije nakon što su ti zločini počinjeni, trpe nasilje i ugnjetavanje”, poručio je Lendo, a Fadilu i Ajši Memišević zaželio što brži oporavak i izlazak iz bolnice.

federalna.ba

Refik Lendo Fadil Memišević Ajša Memišević