Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo smatra da je, usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru entiteta RS, Narodna skupština RS-a po nalogu Milorada Dodika izvršila dosad najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. 

Kako je naveo u saopćenju za javnost, postojanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegova struktura, način donošenja odluka i obaveza njihovog poštivanja integralni su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ova jednostrana odluka predstavlja njegovo direktno kršenje. 

- Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine. 

U periodu dok su visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bili fokusirani na lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava, dok su poništavali njihovu izbornu volju i predavali drugima u ruke pravo da odlučuju o Bošnjacima, Dodikov režim je, ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice i snishodljivom politikom "Trojke", neometano i uz otvorene najave radio na dekonstruiranju Dejtonskog sporazuma i pokušaju secesije entiteta RS - naglasio je.  

Kako Lendo navodi 'ovo je posljednja prilika da visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma odlučno djeluju i konkretnim reakcijama spriječe namjeru Dodikovog režima da svojom politikom ugroze mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu'. 

- Ukoliko i ovaj put izostane reakcija, bosanskohercegovačke patriote će poduzeti sve neophodne mjere kojima će spriječiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine - naglasio je, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Lende. 

federalna.ba/Fena

Refik Lendo Milorad Dodik NSRS
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Milorad Dodik visoki predstavnik ročište
0 06.12.2023 08:13