Lendo: Akademik Jahić ostavio dubok i neizbrisiv trag u oblastima lingvistike i filologije

Lendo: Akademik Jahić ostavio dubok i neizbrisiv trag u oblastima lingvistike i filologije

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo istakao je danas da je akademik Dževad Jahić u svom profesionalnom akademskom djelovanju u oblastima lingvistike i filologije ostavio dubok i neizbrisiv trag. 

U nastavnom i naučnom procesu u svojstvu univerzitetskog profesora, prenosio je, kako ističe Lendo, stečena znanja i iskustva, te formirao intelektualnu podlogu i profesionalno usmjerio brojne generacije studenata.

Lendo je izrazio saučešće porodici Dževada Jahića, prijateljima i članovima društveno-intelektualne zajednice BiH navodeći da intelektualnu, akademsku, društvenu i ljudsku prazninu koja ostaje preseljenjem akademika Jahića nije moguće nadoknaditi.

- U kolektivnom sjećaju, akademik Jahić trajat će kroz svoju istinsku ljubav i privrženost državi Bosni i Hercegovini i njenom bosanskom jeziku. Njegova misao i djela dugo će da žive kroz njegove studente i buduće generacije i bit će nosivi stubovi daljem razvoju nauke kojoj je posvetio profesionalno i akademsko djelovanje. Neka mu je vječni rahmet i lahka mu bila zemlja bosanskohercegovačka  - napisao je Lendo u objavi na Facebooku. 

 Istaknuti  bosanskohercegovački lingvist Dževad Jahić umro je danas u 76. godini.

federalna.ba/Fena

Dževad Jahić Refik Lendo