Lemeš: Postoji velika mogućnost da ostanemo bez zemnog gasa

Aktuelna svjetska energetska kriza razlog je i za sve veću zabrinutost građana od predstojeće zime, posebno u sredinama gdje su toplane indirektno energetski vezane za zemni plin. To je od prošle godine slučaj sa Zenicom. 

Profesor i ekološki aktivista Samir Lemeš kaže da postopji veliki broj nepoznanica od kojih je najveća isporuka zemnog gasa iz Rusije.

"Postoji velika mogućnost da mi ostanemo bez zemnog gasa tako da ostajemo samo na gorivima koja nastaju u zeničkoj Željezari, u Arcelor Mittalu. S druge strane, Arcelor Mittal od maja mjeseca radi bez okolinske dozvole i neizvjesno je šta će se desiti sa novom okolinskom dozvolom s obzirom da su vršena mjerenja kancerogenih materija i polutanata u okolini koksare. Još uvijek nemamo rezultate tih mjerenja, a od toga zavisi najvjerovatnije da li će koksara, odnosno kompletna Željezara dobiti uopšte okolinsku dozvolu i hoćemo li mi to moći koristiti kao izvor grijanja."

Ističe da se ne smije dozvoliti da se ponovo pokrene stara toplana na ugalj.

"Toplotne pumpe su jedino tehnološko rješenje koje nam može obezbijediti pouzdano, stabilno grijanje, a da emisije u okolinu budu minimalne. Pitanje je da li smo mi u stanju da to uradimo zato što odluke o tome na šta ćemo se grijati ne donosi struka nego ih donosi politika, korporacije ili finansijske institucije."

Lemeš navodi da je u zvaršnoj fazi izrada novog zahtjeva po odredbama novog zakona za okolinsku dozvolu Arcelor Mittalu.

"Taj zahtjev u sebi sadrži novih 150 mjera koje Arcelor Mittal treba da provede u narednih pet godina kako bi svoje poslovanje doveo u zakonom dozvoljene norme."

"Nakon izbora sigurno možemo očekivati da dođe do povećanja cijena električne energije. Cijene goriva svakodnevno rastu tako da građanima preporučujem koliko god mogu da štede energiju, ukoliko imaju priliku da ulože u utopljavanje svojih objekata, zamjenu stolarije kako bi se smanjila potrošnja energije, a za one koji se griju na centralno grijanje po meni bi najpametnije bilo da se ugrade kalorimetri zato što nema smisla utopljavati objekte ako vi plaćate po kvadratu", zaključuje Lemeš. 

federalna.ba

Samir Lemeš Zenica grijanje
SDP BiH Zenica Opći izbori 2022 Opći izbori
0 25.06.2022 13:56
Zenica atletika Mesud Pezer Neira Bosnić Dejan Mileusnić Rusmir Malkočević Hajrudin Vejzović Edhem Vikalo Abedin Mujezinović
0 25.06.2022 12:47