Lecornu: Francuska će udvostručiti isporuku granata 155 mm Ukrajini
(Izvor: Fena Internet/Twitter)

Lecornu: Francuska će udvostručiti isporuku granata 155 mm Ukrajini

Francuska će ovog mjeseca udvostručiti svoje isporuke od topničkih projektila kalibra 155 mm Ukrajini na oko 2.000 granata mjesečno, rekao je u utorak francuski ministar odbrane, dodajući da Pariz također planira povećati fond koji Kijevu omogućuje kupovinu francuskog oružja.

Ukrajina je naglasila da je opskrba granatama od 155 mm ključna za odbranu od Rusije. Obje strane svakodnevno ispaljuju hiljade topničkih granata.

- Udvostručujemo isporuku granata od 155 mm kako bismo je doveli na 2.000 mjesečno od kraja marta - rekao je francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu u intervjuu objavljenom u utorak za novine Le Figaro, prenosi Reuters.

Ukrajinski i zapadni čelnici upozorili su posljednjih sedmica da Kijev troši granate brže nego što ih njegovi saveznici mogu pružiti, što je dovelo do ponovnog pritiska za slanje zaliha i pronalaženje načina za povećanje proizvodnje.

Francuska i Australija dogovorile su u februaru sporazum prema kojem će Canberra isporučiti barut, koji se ne proizvodi u Francuskoj, kako bi proizvođač oružja Nexter mogao proizvoditi granate od 155 mm. Time će doći do bržih isporuka, rekao je francuski dužnosnik.

Zemlje Evropske unije dogovorile su 20. marta dvije milijarde eura vrijedan plan u sklopu kojeg će poslati milion topničkih granata u Ukrajinu tokom sljedeće godine tako što će koristiti vlastite zalihe i udružiti se kako bi nabavili još više granata.

Lecornu je rekao da vlada također raspravlja o dodavanju više novca u fond koji Ukrajini omogućuje kupovinu francuskog oružja nakon što se iskoristi postojećih 200 miliona eura, ali nije želio precizirati o kojem se iznosu radi.

Francuska također želi osigurati novi paket lakih oklopnih borbenih vozila AMX-10 RC nakon dovršetka isporuke prve serije ovog mjeseca, rekla su dva francuska dužnosnika.

federalna.ba/Fena

Francuska