Lavrov: Rusija mora potisnuti ukrajinske snage dovoljno daleko nakon što dobiju zapadno oružje
(Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Lavrov: Rusija mora potisnuti ukrajinske snage dovoljno daleko nakon što dobiju zapadno oružje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da će ruske snage odgovoriti na isporuku zapadnog oružja dužeg dometa Kijevu pokušajem da potisnu ukrajinske snage dalje od njihovih granica kako bi stvorile sigurnosnu tampon zonu.

Lavrov je za rusku državnu televiziju rekao da svi žele da se sukob u Ukrajini - koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" - okonča, ali da podrška Zapada Kijevu igra važnu ulogu u tome kako da Rusija pristupi kampanji.

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su Reutersu u utorak da Washington priprema novi paket vojne pomoći vrijedan 2,2 milijarde dolara za koji se očekuje da će po prvi put uključivati rakete dužeg dometa.

- Primjećujemo kako cijeli NATO vodi rat protiv nas - rekao je Lavrov.

- Sada nastojimo da potisnemo artiljeriju ukrajinske vojske na udaljenost koja neće predstavljati prijetnju našim teritorijama. Što je veći domet oružja isporučen režimu u Kijevu, to ćemo više morati da ga potiskujemo s teritorija koje su dio naše zemlje - dodao je.

Lavrov je izjavio da je u tom kontekstu "objektivna realnost" da je Rusija proširila svoju teritoriju uključivanjem četiri regije Ukrajine prošle godine. Većina članica UN-a osudila je te aneksije koje su proglasile nezakonitim.

Kremlj je u srijedu naveo da će rakete većeg dometa eskalirati sukob, ali ne i promijeniti njegov kurs.

Takvo oružje stavilo bi sve ruske linije snabdijevanja u istočnoj Ukrajini, kao i dijelove anektiranog Krima, u domet ukrajinskih snaga, tvrde vojni analitičari.

Ukrajina je saopćila da planira silom ponovo preuzeti svu svoju teritoriju, uključujući i Krim.

U dugačkom televizijskom intervjuu, Lavrov je rekao da Rusiji nije potrebna pomoć u Ukrajini od Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, vojnog saveza bivših sovjetskih država, i da nije tražila od nje materijalnu podršku.

Optužio je Zapad da pokušava da pretvori bivše sovjetske države, uključujući Moldaviju i Gruziju, u neprijatelje Rusije i da potkopava njene odnose s Centralnom Azijom.

Bez pružanja dokaza, Lavrov je optužio Sjedinjene Države da su prošle godine digle u zrak gasovod Sjeverni tok koji povezuje Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, što je čin sabotaže za koji je Moskva ranije okrivila Britaniju. Švedski i danski istražitelji tek treba da utvrde ko je odgovoran.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara prošle godine. Rekao je da je operacija bila potrebna kako bi se zaštitila ruska sigurnost i da bi se suprotstavila, kako je opisao, naporima Zapada da obuzda i oslabi Moskvu.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju za vođenje nelegalnog rata s namjerom da proširi svoju teritoriju.

Ukrajina je objavila da planira silom ponovo preuzeti svu svoju teritoriju, uključujući Krim, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Sergej Lavrov Rusija Zapad Ukrajina