Lavrov: Odnosi Rusije i SAD-a gori nego za vrijeme Hladnog rata

Lavrov: Odnosi Rusije i SAD-a gori nego za vrijeme Hladnog rata

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas da su odnosi Rusije i SAD-a sada gori nego za vrijeme Hladnog rata zbog nedostatka uzajamnog poštovanja.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da normalizuje odnose sa Washingtonom, ali da SAD treba da prestanu da se ponašaju kao "suveren" dok prikupljaju svoje saveznike protiv Rusije i Kine.

Ako SAD odbace dijalog uz uzajamno poštovanje na osnovu ravnoteže interesa, "živjećemo u uslovima Hladnog rata ili gore", rekao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

On je rekao da su za vrijeme Hladnog rata tenzije bile visoke i da su često izbijale riskantne situacije, ali da je tada postojalo i uzajamno poštovanje, a da mu čini da "sada postoji deficit toga".

Ranije ovog mjeseca administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena uvela je sankcije Rusiji, optuživši je za miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. i umiješanost u hakovanje američkih saveznih agencija, što je Moskva negirala.

SAD su naredile protjerivanje deset ruskih diplomata, sankcije su uvedene protiv desetina kompanija i pojedinaca i uvedena su nova ograničenja za rusko pozajmljivanje novca. Dok je naređivao sankcije Biden je takođe pozvao na smirivanje tenzija i ostavio otvorena vrata za saradnju s Rusijom u nekim oblastima.

Rusija je brzo uzvratila protjerivanjem deset američkih diplomata, stavljanjem na crnu listu osam sadašnjih i bivših američkih zvaničnika i pooštravanjem uslova za djelovanje američke ambasade.

U okviru restrikcija Rusija je najavila zabranu američkoj ambasadi i konzulatu da zapošljavaju ruske državljane ili državljane trećih zemalja. Slične zabrane će biti primjenjene na druge države koje su okarakterisane kao "neprijateljske".

Lavrov je danas rekao da će spisak tih zemalja uskoro biti objavljen kako bi se ta odluka i ozvaničila.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da Moskva ima pozitivan stav prema prijedlogu Bidena o održavanju samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je dodao da Rusija još treba da analizira sve aspekte te inicijative.

Rekao je da će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova arktičkih zemalja na Islandu idućeg mjeseca i da je spreman da se sastane s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom ako se on pridruži skupu.

federalna.ba/Beta-AP

Sergej Lavrov Rusija SAD
Joe Biden SAD Rusija Vladimir Putin
0 14.06.2021 23:11
Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden SAD Turska sastanak Brisel NATO
0 14.06.2021 23:03