videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Laszlo Sticz na čelu ALTHEA-e - na političkom terenu podijeljena mišljenja

Mađarski ministar odbrane potvrdio je preuzimanje komande EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao Kristof Szalay-Bobrovniczky, general-major Laszlo Sticz preuzima u januaru 2024. godine komandu misije ALTHEA. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ranije je upozoravao da takav scenario zbog bliskih veza Dodika i Orbana mora biti izbjegnut. Konačna odluka u rukama je političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije.

Na političkom terenu, očekivano, podijeljena mišljenja i simpatije. Vladajući u BiH predvođeni šefom bh. diplomatije izričiti - ne žele Mađarsku na čelu EUFOR-a. Sporan im je blizak odnos predsjednika RS-a Milorada Dodika i evropskog zaštitnika njegove politike Viktora Orbana. Dok Dodik u Mađarskoj sabira potencijalne investicije, s druge strane stižu upozorenja. I nije Mađarska potencijalno jedini problem. Dodatni bi mogla napraviti Rusija, glasom protiv produženje misije EUFOR-a u BiH.

„Pratimo tu priču oko EUFOR-a, ALTHEA-e, hoće li ta misija biti nastavljena ili ne. Dobio sam obećanja ili tvrdnje - ako Rusija blokira nastavak ove priče, NATO će biti prisutan u BiH jer je aspekt sigurnosti na prostoru Balkana jako bitan“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Iako je sigurnosna politika jedan od najbitnijih aspekata za stabilnu BiH, zapaljiva retorika podjela je konstantna. Iz pravca vladajućih u RS-u sve češća i sve otvorenija, a sada bi mogla dobiti i oslonac. Dok čeka mađarski novac, Dodik otkriva tajne sastanka sa Orbanom iza zatvorenih vrata. Mađarska preuzima EUFOR i to je, tvrdi Dodik, riješeno pitanje. No, pitanje je šta to donosi BiH - sigurnost ili novu nestabilnost?

„Mađarska je bliska Republici Srspkoj, to je autokratska vlast u Budimpešti i ona ne bi odgovarala BiH ni u jednom pogledu, premda Orban smatra da su dobri odnosi između BiH i Mađarske“, podsjeća vojnopolitički analitičar Đuro Kozar.

Dok tvrdi da gaji dobre odnose sa BiH , Orban se otvoreno protivi svim sankcijama upućenim na adresu Milorada Dodika. Osim komandovanja EUFOR-om, Mađarska od 2024. preuzima i predsjedavanje Vijećem EU-a. Za vojne analitičare stvar je jasna. Pred Mađarskom je ugovor za komandu EUFOR-a u BiH jer se obavezala osigurati pet helikoptera za EUFOR, a rok je tri godine.

„Ne dolaze mađarske trupe da upravljaju situacijom u BiH, nego mađarski general preuzima ograničeno vrijeme za djelovanje na ovoj teritoriji kao član evropskih snaga u okviru NATO-ovih snaga“, napominje vojni analitičar Berko Zečević.

Dok jedni negoduju, drugi zadovoljni, a analitičari uvjereni da moć odluke posjeduje isključivo EU. Dok Austrijanci odlaze nakon 15 godina, a konvoj mađarske vojske s transporterima ulazi u BiH, naša zemlja je samo posmatrač bez prava glasa.

„Ne znam na koji način bismo mogli mi iz BiH to da spriječimo jer to je dogovoreno sa mađarskom vladom. Orban je to prihvatio objeručke“, dodaje Kozar.

Sigurnost je nerijetko okarakterisana kao prioritet u BiH, a sve češće je na udaru. Secesionističke struje, čini se, sve su prisutnije u našoj zemlji. Vidljive u jasnim porukama da granica postoji, uz želju za nezavisnost RS-a. Hoće li EUFOR ostati garant sigurnosti u našoj zemlji ili postati sredststvo za destabilizaciju BiH? Ipak, zadaća i misija evropskih sigurnosnih snaga u BiH trebala bi biti jasna - stabilizacija mira i kreiranje sigurnog tla.

federalna.ba

federalna.ba

 

Althea Mađarska Laszlo Sticz
Bugarska Mađarska neredi Sofija incidenti navijači
0 17.11.2023 12:10
Rusija Mađarska nuklearna elektrana
0 14.11.2023 22:30
bolnica pozorište povreda Mađarska
0 14.11.2023 11:29
Evropska Unija Mađarska Rusija
0 10.11.2023 19:09