videoprilog Darija Božića (Dnevnik 2 - Sport)

Lana sada ima više medalja sa velikih takmičenja nego godina

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar vratila se u Sarajevo nakon novog vrhunskog rezultata koji je ostvarila na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Bronzana medalja oko njenog vrata ima zlatni sjaj i samo je još jedan dokaz da za mladu Mostarku nema granica. Impresivno zvuči da Lana, već sada ima više medalja sa velikih takmičenja nego godina.

Pudar stigla u Sarajevo: Želim učiniti ljude u BiH ponosnima

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar (18) stigla je u Sarajevo nakon velikog uspjeha koji je ostvarila na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je osvojila bronzanu medalju u disciplini 200 metara delfin. Pudar su na sarajevskom aerodromu dočekala porodica, prijatelji i veliki broj građa...

Sada smo se zaista već navikli. Kada Lana Pudar odlazi na neko veliko takmičenje, ispraćamo je sa velikim očekivanjima. Pribojavamo se da je pritisak možda preveliki i da nemamo pravo uvijek očekivati više, ali Lana s tim nema problema. Mlada Mostarka jednostavno ispunjava želje svih Bosanaca i Hercegovaca i uporno nas čini sretnim i ponosnim. Tako je bilo i u Dohi.

Kada jedan sportista ima više osvojenih medalja sa velikih takmičenja nego godina, onda se zaista s pravom pitamo koji su limiti Lane Pudar i da li ih uopšte ima. U Dohi je plivala s lakšom povredom, mučila se u kvalifikacijama i na kraju je opet uspjela biti bronzana.

Kalendarska godina je počela na sjajan način, ali ovo je bio tek prvi veliki izazov. Lana je svjesna toga i u mislima je već na najvećem sportskom događaju. Olimpijske igre u Parizu su primarni cilj.

Njen zarazni osmijeh i optimizam nas jednostavno tjeraju da se nadamo, iako ne želimo nametati dodatni pritisak. Ali u ljeto ove godine bismo zaista mogli imati prvu olimpijsku medalju za BiH, pa makar i bronzanu zlatnog sjaja.

federalna.ba

Lana Pudar