Lana Pudar se plasirala u finale Svjetskog prvenstva
(Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Lana Pudar se plasirala u finale Svjetskog prvenstva

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (18) plasirala se u finale na 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Pudar je večeras u svojoj polufinalnoj grupi zauzela četvrto mjesto sa vremenom 2:09.42.

To je bilo ukupno osmo vrijeme u polufinalu. Prvo mjesto u njenoj grupi osvojila je Rachel Klinker iz SAD-a (2:07.70), dok je druga bila Laura Stephens iz Velike Britanije (2:07.97).

U drugoj polufinalnoj utrci najbolja je bila Helena Rosendahl Bach iz Danske (2:07.45), drugo mjesto je osvojila Boglarka Kapas iz Mađarske (2:08.48), a treća je bila Yonghui Ma iz Kine (2:08.73). Finale je zakazano za sutra (15. februar) od 17,02 sati.

Inače, Lana Pudar nastupa u samo jednoj disciplini na tekućem prvenstvu u Kataru. Razlog tome je lakša povreda ramena.

“Iskreno, do zadnjeg momenta nismo bili sigurni da li uopšte nastupiti na ovom prvenstvu, ali smo na kraju odlučili da se Lana ipak pojavi i zabilježi nastup. Ona je zaista jako željela da nastupi i u disciplini 100 metara delfin. Naročito, jer zbog otkaza nastupa određenog broja plivačica ima drugo prijavljeno vrijeme na ovom prvenstvu. Međutim, naša je odluka da na ovom prvenstvu ubilježi nastup u disciplini samo u disciplini 200 metara delfin i da je to sasvim dovoljno u ovoj fazi njenih priprema, s obzirom na obim i intezitet treninga u prethodnom periodu, kao i na njeno trenutno stanje”, kazao je Lanin trener, Goran Grahovac.

federalna.ba/reprezentacija.ba

Lana Pudar