Lakić s predstavnicima RMU Banovići i EP BiH: Izazove pred kojima je ovaj rudnik moramo prevazići
(Izvor: Fena/Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću)

Lakić s predstavnicima RMU Banovići i EP BiH: Izazove pred kojima je ovaj rudnik moramo prevazići

Na poziv federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića održan je radni sastanak s predstavnicima Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići i članovima Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Ovom sastanaku uime RMU Banovići prisustvovali su predsjednik Nadzornog odbora Enver Omazić, v.d. direktor Rasim Dostović i v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti Nenad Todorović, a uime EP BiH v.d. generalni direktor Sanel Buljubašić i v.d. direktor za proizvodnju Fahrudin Tanović.

- Na drugom u nizu sastanaka o stanju u rudarskom sektoru izvršena je analiza aktuelne problematike u RMU Banovići, prilikom koje je konstatovana veoma teška trenutna finansijska situacija, prouzrokovana vrlo lošim odnosom prema tehnološkim procesima proizvodnje u prethodnom periodu, te lošim investicijskim politikama koje su se dešavale u RMU Banovići. Sagledavajući kompletnu situaciju u poslovanju i RMU Banovići i Elektroprivrede BiH zaključeno je da u oba preduzeća stanje nije dobro i da se moraju poduzeti hitni koraci koji vode ka stabilnosti ovih značajnih kompanija za cijeli energetski sektor - navedeno je u saopćenju federalnog ministarstva.

Dodaje se da su na sastanku određeni prioriteti u djelovanju svih aktera, s ciljem kratkoročnog prevazilaženja finansijskih problema u RMU Banovići i izazovne situacije u Elektroprivredi BiH, s obzirom na smanjeni stepen realizacije proizvodnje u ovom rudniku u odnosu na prethodne godine, što svakako direktno utiče i na rad Elektroprivrede BiH. U isto vrijeme iskazana je podrška Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i Elektroprivrede BiH prema RMU Banovići, kao stabilnom snabdjevaču.

Također, ministar Lakić istaknuo je važnost kontinuirane komunikacije s predstavnicima EP BiH i rudnika u Federaciji BiH, koja treba rezultirati kvalitetnijom saradnjom svih partnera, a radi osiguranja stabilnosti energetskog sektora.

Usaglašeno je da aktivnosti koje vode ka tom cilju predstavljaju kvalitetnu realizaciju pravedne tranzicije energetskog sektora, kao jedne od ključnih na putu BiH ka Evropskoj uniji, a izvjesno je da bi se mogla realizirati putem Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, ističe se u saopćenju federalnog ministarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

RMU Banovići Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH poskupljenje struje poskupljenje električne energije
0 01.12.2023 19:51
Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 30.11.2023 20:17
Elektroprivreda BiH Udruženje poslodavaca Federacije BiH
0 11.11.2023 11:41
Elektroprivreda BiH EPBiH Zakon o električnoj energiji FBiH Zakon o električnoj energiji
0 03.11.2023 17:16