Lajčak i Escobar 5. i 6. lipnja u Beogradu i Prištini

Lajčak i Escobar 5. i 6. lipnja u Beogradu i Prištini

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar boravit će u ponedjeljak i utorak u Beogradu i Prištini, prenose srbijanski mediji.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, Radio Slobodna Europa navodi kako će njihov posjet imati dva cilja, od kojih je prvi pronalaženje rješenja za izlazak iz trenutne situacije koja prijeti da ugrozi sve što EU smatra uspješnim u dijalogu. To znači da će fokus prije svega biti na smanjenju tenzija i na aktivnostima zasnovanim na onome što je jučer predloženo u Moldaviji.

Drugi cilj Lajčaka i Escobara bit će nastavak rada na redoslijedu koraka za provođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, postignutog u Bruxellesu 27. veljače, i njegovog Implementacijskog aneksa, o kojem su se lideri dvije strane dogovorili u Ohridu 18. ožujka.

Europska unija je postizanje tog Sporazuma ocijenila kao ''prelazak iz faze upravljanja krizom u fazu normalizacije'', ali je EU sada ponovo usmjerena ka upravljanju krizama, zbog eskalacije situacije na sjeveru Kosova posljednjih dana.

Za eskalaciju na sjeveru Kosova, Zapad je u većoj mjeri okrivio vlasti u Prištini, zbog inzistiranja da u zgrade lokalnih samouprava na sjeveru Kosova uđu novoizabrani gradonačelnici Albanci, čemu su se usprotivili lokalni Srbi koji su masovno bojkotirali izbore 23. travnja.

Diplomati u EU navode kako se mora osigurati da nedavne tenzije na sjeveru Kosova ne ugroze postignuti Sporazum, i pozivaju na hitno i bezuvjetno smanjenje tenzija i na povratak strana dijalogu i procesu normalizacije.

federalna.ba/Fena

Gabriel Escobar Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak Peter Stano Srbija Kosovo
0 15.05.2024 20:14
Edin Forto Gabriel Escobar
0 18.04.2024 09:11
Miroslav Lajčak Borjana Krišto
0 16.04.2024 11:49