videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Lagumdžija upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja

Uoči sjednice Doma naroda BiH na kojoj će biti razmatrane izmjene Zakona o VSTV-u BiH, predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja. Tvrdi da zakon neće omogućiti reforme u ovoj oblasti. Još jedna kritika u nizu na ovaj zakon. Za parlamentarnu većinu, ipak, nedovoljno da od zakona odustanu. Šta je problem, o čemu je riječ?

Zakon o VSTV-u BiH u pripremi je već godinama. U svakom prijedlogu, nedostaci i kritike, pa i u posljednjem, koji je na korak do usvajanja. Zakon evropski i za pravosuđe reformski. Garantuje transparentnost pravosudnih institucija, a za sudije i tužioce prepreka je za zloupotrebe. Barem po definiciji. U praksi, ipak, problemi. Uoči sjednice, predsjednik VSTV-a BiH traži obustavljanje ovog zakonskog rješenja i zahtijeva vraćanje na prvobitno usaglašeni tekst između VSTV-a i resornog ministarstva. Kritike je nakon Doma naroda uputio i na adresu visokog predstavnika.

„Od stajališta navedenih u Mišljenju VSTV-a BiH želim posebno naglasiti pitanje člana 86c. (Provođenje dodatne provjere), koji ovako formulisan neće omogućiti očekivano provođenje nadležnosti datih VSTV-u BiH. Zapravo, član 86c. iz Prijedloga zakona može dovesti do neujednačene primjenjivosti na sudije i tužioce u BiH, jer će njegova primjena ovisiti o primjeni zakonskih podzakonskih rješenja na nivou entiteta i Brčko distrikta BiH“, kazao je Lagumdžija.

On je ovim potvrdio ranije kritike opozicije. U prvom čitanju bili su protiv ili suzdržani. Da u konačnici, ipak, podrže zakon, u međuvremenu, pripremili su amandmane. No, i taj uslov za glas, Ustavnopravna komisija nije uvažila. Stoga, opozicija ostaje pri istom stavu.

„Nije ovo ono što BiH treba. Značajno se umanjuje kapacitet, krnji se institut sukoba interesa, objavljivanja imovinskih kartona, transparentnosti“, upozorava SDA-ov Šefik Džaferović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH.

„Ovo je vrijeđanje inteligencije građana jer nezamisljivo je da predlagač – u ovom slučaju Ministarstvo pravde i Vijeće ministara BiH - nije našao za shodno da konsultuje struku, da se ovaj zakon usaglasi sa evropskim stečevinama“, tvrdi SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

„Sada je definitivno isplivalo na površinu ono što smo i mi govorili. Znači, nije reformski. Prvo su ambasadori - od Delegacije EU-a u BiH, preko američke ambasade, do OSCE-a - više je bilo potpisnika koji su rekli prije nekih mjesec i po da zakon nije usklađen sa EU standardima“, podsjeća Milan Dunović, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu BiH.

Preostale stranke opozicije iz Federacije dijele mišljenje. Nedostatke u zakonu prepoznaju, ali, čini se, prevagnut će viši interes. U reformskim zakonima vide novu priliku za napredak na evropskom putu.

„Vrlo je teško donijeti sad odluku, da li sad glasati o tome ili ne, da li napraviti taj, pa makar i mali korak. Ako popravimo rad tih sudskih organa pa makar 5 posto - to će biti uspjeh za BiH, s obzirom na to da taj segment predstavlja najveći problem bh. društva“, napominje ZNG-ov Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

„Znam da u ovom trenutku to ne može više i da ne može ići drugačije u ovom nekom, nadam se ne dugom periodu. Ja ću podržati taj zakon i on će dati taj minimum BiH na evropskom putu“, poručuje Ilija Cvitanović (HDZ 1990), delegat u Domu naroda BiH.

Pisma, mišljenja, kritike i upute, naspram vladajuće većine, ipak, ostaju po strani. Svjesni da na zakonu tek treba raditi, negativnu ocjenu zakona vlast mijenja za pozitivan Izvještaj Evropske komisije. Očekuju da Dom naroda usvoji Zakon u istom tekstu kao i Zastupnički dom.

„Sasvim je sigurno da se radi o koraku naprijed, ne radi se o koraku nazad. Da je to idealno rješenje - nije. Da će maksimalno utjecati na rad pravosuđa - sasvim je sigurno da neće. Nekog poboljšanja će biti u omjeru od 5 procenata“, ističe NiP-ov Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

„To je manje bitno od onoga da mi za ovaj zakon imamo zeleno svjetlo iz Brisela i mislim da mi pristupamo Evropskoj uniji i da je važno šta oni kažu“, kaže Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Posljednju riječ ima Dom naroda. Usvojiti ili doraditi? Odlučit će većina. Komentar HDZ-a i SNSD-a nismo dobili, ali sudeći prema prvom izjašnjavanju, Zakon o VSTV-u BiH bit će još jedna ispunjena tačka na listi prioriteta. Barem, do sljedeće godine, kada će sve ispočetka, ali tada u skladu sa standardima Evropske unije.

federalna.ba

VSTS BiH VSTV BiH
VSTV BiH imenovanja
0 18.07.2024 13:50
Halil Lagumdžija VSTV BiH budžet proračun
0 17.07.2024 17:07
rasprava Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH VSTV BiH
0 16.07.2024 13:42
VSTV BiH izmjene Zakona Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 16.07.2024 13:04
Vijeće ministara Dan žalosti zajam VSTV BiH
0 09.07.2024 15:52