Laco:Jajce s Pozorišnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom

Laco:Jajce s Pozorišnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom

Jajce je i ove godine domaćin najstarijem festivalu bh. pozorišta "Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine". Igre su ušle u 20. godinu od kad su obnovljene, a u toku je njihovo 41. izdanje.

Teatrologinja Tina Laco podsjeća da se  na prošlogodišnjim  jubilarnim 40. Igrama obilježenim prošle godine intenzivno razgovaralo o tome šta ovaj festival znači za bh. teatarsku kulturu i kulturu uopće.

- Zaključili smo da su Igre osobito važne kao mjesto susreta i dijaloga, kao pokazatelj repertoarnih smjerova u teatarskim kućama i kao podsjetnik na sve ono čime bismo se dublje trebali pozabaviti u daljnjem radu - kazala je za Fenu Tina Laco.

Ona ističe da je  41. izdanje Igara samo zapravo potcrtalo i potvrdilo sve navedeno.

- Jajce su posjetili istaknuti umjetnici, kritičari, teoretičari, dramski pisci koji imaju priliku porazgovarati i raspravljati o tendencijama u bh. teatarskim kućama unutar jedne sezone. Pred nama su, uz zanimljiv prateći program, stilski i žanrovski raznolike predstave, autorski projekti, teatarski kolaži, a osobito je važno istaknuti veću zastupljenost autora sa ex-yu prostora (Lalić, Hasić, Pejaković, Petković, Liker, Duraković, zatim teatarski omnibus "Banja Luka' nastao spajanjem tekstova pisaca koji su svojim rođenjem i/ili djelovanjem vezani za taj grad...); čekaju nas i dva klasična strana autora, Shakespeare i Ibsen... Dakle, Jajce s Pozorišnim/Kazališnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom - podvukla je gošća Pozorišnih igara BiH teatrologinja Tina Laco.

federalna.ba/Fena

Pozorišne igre BiH Pozorišne igre Jajce Jajce Tina Laco
Jajce skokovi Federalni radio
0 13.08.2022 16:29
skokovi Jajce takmičenje
0 11.08.2022 15:01
Džamija Esme sultanije Jajce
0 06.08.2022 11:03
Pozorišne igre BiH Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine
0 05.07.2022 20:20