Kutura, umjetnost 20.10.2022.

-Ovog je ljeza održan 50.jubilarni festivaa „Studentsko ljeto“ očekuju nas 9. i 10. septembra,

Zapjevali su učesnici iz šest zemalja, pobjednici regionalnih festivala, ali i učesnici regionalnih muzičkih takmičenja

 

-Predstavom "Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu",  otvoren je  62. internacionalni teatarski festival MESS

 Internacionalni teatarski festival MESS predstavio je 14 produkcija kao i sedam produkcija u okviru Malog - MESS-a, među kojima su ukupno tri festivalske premijere.

Pratili smo I prvi radni sastanak partnera na projektu "Svijet mogućnosti/Enabled Theatre", kojeg je kofinansirala Evropska unija - program Kreativna Evropa.

Partneri na projektu su pored vodećeg partnera East West Centar iz Sarajeva i JU Grad teatar Budva – Crna Gora, Srpsko narodno pozorište Novi Sad – Srbija, Plesni centar Tala Zagreb. Ono što treba istaći je da su navedene organizacije i institucije proteklih godina međusobno sarađivale na različitim umjetničkim projektima dok je ovo prvi regionalni projekat koji je okupio pomenute partnere iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

"Svijet mogućnosti/Enabled Theatre" je prvi regionalni umjetnički projekat koji će kroz dvosmjernu razmjenu, uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i njihove porodice. Svojevrsno istraživanje kroz određene forme planiranih radionica, koje će se održavati u partnerskim zemljama, rezultiraće umetničkim dijelom – predstavom koja će se igrati u sve četiri zemlje.

 

- Novi roman, književnika Dževada Karahasana, "Uvod u lebdenje”

Zadirući u dubine ratne svakodnevnice tokom 1992. godine, ovaj roman prati uglednog pjesnika i klasičnog humanistu Petera Hurda i njegovog sarajevskog prevodioca pri čemu ovoj temi pristupa na doista dijaboličan i naizgled skrajnut način.

"Uvod u lebdenje" pripovijeda o tzv. coincidentia oppositorum, jedinstvu suprotnosti, sveprisutnoj pojavi i neizbježnoj pokretačkoj sili svih bića, o dubinama u nama, dolje gdje se spuštamo i visinama iznad nas, gore gdje stremimo.

Riječ je o ekskluzivnom izdanju čiju fotografiju na koricama potpisuje poznati i nagrađivani bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić, glavni urednik je Ajet Arifi, dok je dizajn i prelom radio Davud Zukić.

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 18.04.2024 23:24
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20