Kurti zatražio od Srbije da kosovskim vlastima izruči Milana Radoičića
(Izvor: Fena/Predsjednik Srbije)

Kurti zatražio od Srbije da kosovskim vlastima izruči Milana Radoičića

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je u četvrtak od Srbije da kosovskim vlastima izruči Milana Radoičića koji je predvodio teroristički napad u selu Banjska u septembru prošle godine kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri srpska napadača.

Kurti je to izjavio na samitu čelnika zapadnog Balkana i Europske unije (EU) koji se održava u crnogorskom Kotoru a na kojem je riječ o Planu rasta za zapadni Balkan od šest milijardi eura čiji je cilj ubrzavanje reformi i ekonomskog rasta.

"Pozivam Srbiju da izruči Kosovu Milana Radoičića i njegovu paravojnu grupu koja je 24. septembra prošle godine ubila policajca Afrima Bunjakua", rekao je Kurti tokom samita u Kotoru.

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska 24. septembra prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhapšeno, a kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

federalna.ba/Fena

Albin Kurti Srbija izručenje Milan Radoičić