Kurti: Zajednica se ne može izbjeći, ali to neće biti teritorijalna autonomija
(Izvor: AA)

Kurti: Zajednica se ne može izbjeći, ali to neće biti teritorijalna autonomija

Premijer Kosova Albin Kurti podnio je danas Skupštini Kosova izvještaj o sastanku u Ohridu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocijenivši da je postignutim sporazumom Srbija de facto priznala Kosovo.

Kurti je rekao da EU sporazum, koji je proizašao iz francusko-njemačkog plana, predstavlja prihvatanje Kosova kao ravnopravnog člana, mada je izrazio skepsu prema srbijanskom prihvatanju. Istakao je da prema sporazumu Srbija više ne treba da se protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, niti da blokira put Kosova ka integraciji u Evropsku uniju.

„Trebalo bi da postoji međusobno priznavanje relevantnih državnih dokumenata i simbola, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate. Takođe ćemo razmjenjivati stalne misije, u suštini ambasade sa drugim imenom. Srbija je prihvatila sve navedeno. Ovo je naravno de facto priznanje, ustanovljeno u pisanoj formi i sa nepovratnim statusom sada jer su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države garant njegove vremenske trajnosti”, kazao je Kurti.

Premijer Kurti je naveo da Kosovo ne može da izbjegne obaveze preuzete iz međunarodnih sporazuma. Kazao je da Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu nikada neće razmatrati bilo kakav model teritorijalne autonomije, niti će biti van ograničenja koje je postavio svojom odlukom Ustavni sud Kosova. Kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu, Kurti je rekao da je preuzeta obaveza da se ozvaniči njen status i zaštite objekti kulturnog nasljeđa.

S druge strane, opozicioni poslanici uputili su niz kritika na račun premijera Kurtija zbog sporazuma postignutog u Ohridu.

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je Kurti od konačnog sporazuma sa priznanjem u centru, prešao na privremeni sporazum sa autonomijom u centru.

“To je sramotna promjena, to je predaja reći da bolji tekst nismo mogli imati u ovoj situaciji. Situaciju je prije svega stvorio premijer, nije pala s neba. Prije godinu dana je mogao imati bolji tekst, tekst koji barem ne prihvata nepriznanje od Srbije”, istakao je Krasniqi.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku je kazao da je stav Kurtija bio da Zajednica treba da bude dio konačnog sporazuma i da se primijeni nakon obostranog priznanja.

„Nije prošlo ni dva mjeseca, aneks sporazuma koji je deklarativno prihvaćen 18. marta u Ohridu, jasno predviđa obavezu strana da odmah počnu razgovore o uspostavljanju posebnih aranžmana za samoupravu srpske zajednice na Kosovu, po ranijim ugovorima, u sporazumu bez priznanja u njemu”, kazao je Abdixhiku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri naglasio je da u dogovorenom dokumentu nema međusobnog priznavanja, ali da taj dokument priznaje ima za cilj.

Za razliku od opozicije, šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da sporazum koji je postignut između Kosova i Srbije predstavlja potpuni subjektivitet dvije države.

Inače, aneks sporazuma koji je dogovoren u Ohridu, čini sastavni dio sporazuma s kojim su se strane, Kosovo i Srbija, saglasili na sastanku u Briselu 27. februara. Kako se navodi u tekstu aneksa "Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove sporazuma i ovog aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma i ovog aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri".

Sve rasprave u vezi s implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU. Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz sporazuma, ovog aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

federalna.ba/AA

Albin Kurti Srbija Kosovo