Kurti: U središtu sporazuma treba biti međusobno priznanje
(Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)

Kurti: U središtu sporazuma treba biti međusobno priznanje

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas u Prištini da plan o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u svome središtu treba imati međusobno priznanje.

"Sporazum treba imati međusobno priznanje u središtu, jer samo tako možemo u potpunosti normalizirati odnose Kosova i Srbije", rekao je Kurti novinarima nakon otvaranja Međunarodne konferencije o kibernetičkom nasilju u Prištini.

Kurti je podsjetio da je u rujnu, kada je stigao nacrt sporazuma, izjavio kako je to dobra osnova za dalje razgovore i da predstavlja okvir i platformu koja omogućava da se ide dalje, ali da su potrebni i razgovori kako bi se došlo do sporazuma.

Kurti je istaknuo da je jedini dio iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao kosovski Ustavni sud, formiranje Zajednice srpskih općina.

"Postoje 33 briselska sporazuma i ne može jedan sporazum imati prioritet nad ostalima. Ne postoji hijerarhija u tim sporazumima. Jedino sporazum o zajednici općina nije prošao ustavni test. Poštujem povjerljivost dijaloga, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može imati hijerarhijski prioritet", rekao je Kurti, prenose "Reporteri".

Izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je kazao u srijedu da je s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem razgovarao o provedbi dosadašnjih sporazuma.

Lajčak je kazao da prijedlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 točaka, a sve verzije prijedloga objavljene u medijima su izmišljotina.

"Vidio sam neke tekstove koji su prezentirani u medijima, koji nisu bili točni, izmisli su ih određeni ljudi. Bilo je promjena, jer sam poslije prvog izlaganja prijedloga posjetio i Prištinu i Beogradu. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo ih pokušali ugraditi u prijedlog. Vrlo jasno smo rekli da se bit prijedloga ne može  mijenjati, jer je bit sačinjena sa najboljim razumjevanijem kako doći do normalizacije", istaknuo je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Zajednica srpskih općina na Kosovu ne znači  drugu Republiku Srpsku i Kosovo ne trebalo imati strah od njezina osnivanja. 

"Mi smo partneri, ne dolazimo s prijetnjama ili ultimatumima i imamo najbolju namjeru i to kvalitetu odnosa između Kosova i Srbije podići na višu razinu", izjavio je Lajčak u Rubikonu Klan Kosova te dodao da Kosovo ima jednaku ulogu u dijalogu kao i Srbija.

Lajčak je istaknuo da Kosovo ne gubi ništa, već samo dobiva ako prihvati plan Washingtona i Bruxellesa o normalizaciji odnosa sa Srbijom. 

"S objema stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i provedu. Naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i provedeno", kazao je Lajčak.

Predstavnik Velike Britanije u Vijeću Europe John Howell kazao je u Strasbourgu na parlamentarnoj sjednici toga vijeća kako se Kosovu mora dozvoliti da krene dalje s članstvom u Vijeću Europe. 

„Kosovo ne bi trebalo biti talac u odnosu na napredak u dijalogu koji vodi EU. Trebamo pokazati da je Vijeće Europe odvojeno od Europske unije i da ima vlastite vrijednosti i načela na osnovi kojih se donosi sud", rekao je Howell te dodao da se pitanje članstva odvoji od napretka u dijalogu Kosova sa Srbijom, prenosi Radio Slobodna Europa.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen

Srbija se posljednjih mjeseci nalazi pod povećalom europske i američke diplomacije koja poziva Beograd na pridruživanje međunarodnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, te zbog stalnih napetosti s Kosovom, dok Washington i Bruxelles zajednički traže rješenje inzistirajući da Priština i Beograd postignu trajni "pravno obvezujući sporazum".

federalna.ba/Fena

Albin Kurti Kosovo Srbija
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Mreža Kosovo Srbija
0 21.05.2024 22:21
Kosovo policija poštanske štedionice SAD
0 21.05.2024 09:30