Kurti optužio Beograd za miješanje u lokalne izbore na sjeveru Kosova
(Izvor: Ilustracija/gazetas)

Kurti optužio Beograd za miješanje u lokalne izbore na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti reagovao je na neprijavljivanje Srpske za liste za učešće na lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, optuživši Beograd za mješanje u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Kurti je na društvenoj mreži Twitter objavio da je Srpska lista odbila da učestvuje na lokalnim aprilskim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog miješanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma", naveo je premijer Kurti.

Rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za predsjednike opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i na prijevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila 2023, istekao je jučer.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da tokom dvonedjeljnog roka za prijavu, nije primila nijednu prijavu od nijednog novog političkog subjekta, tako da ostaju prijave samo onih subjekata koji su prijavljeni krajem prošle godine.

"Od 9. do 13. marta 2023. godine politički subjekti i kandidati koji su potvrđeni u novembru i decembru 2022. godine, za učešće na izborima koji su bili zakazani za 18. i 25. decembar 2022. godine, potvrdili su prethodno potvrđivanje i nisu morali da podnose prijavu od početka, s izuzetkom uputstava datih od Kancelarije za registraciju, potvrđivanje i finansijsku kontrolu političkih subjekata", navedeno je iz CIK-a.

Opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Sjeverna Mitrovica i dalje su bez gradonačelnika, koji su 5. novembra prošle godine podnijeli ostavke zbog odluke kosovske Vlade o obaveznoj preregistaraciji sa starih na RKS tablice.

Gradonačelnici i odbornici iz Srpske liste su tada kao uslov za povratak u kosovske institucije naveli povlačenje odluke o preregistraciji vozila, ali i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Tada su napustili i policiju i pravosuđe.

Vanredne izbore u opštinama na sjeveru Kosova, prvobitno zakazane za 18. decembar, odnosno 25. decembar prošle godine, predsjednica Kosova Vjosa Osmani odložila je za april zbog loše sigurnosne situacije na sjeveru i napada na službenike Centralne izborne komisije.

federalna.ba/AA

 

 
Kosovo Albin Kurti