videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Kupovina zgrade za UIOBiH sve izvjesnija - 70 miliona Dodikovom kumu?

Sve izvjesnije je da će Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine kupiti prostorije od firme Grand Trade, koja je u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika. To je indirektno potvrdio novi ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić. Opozicija u Republici Srpskoj kritikuje najavljenu kumovsku kupoprodaju.

„Koliko imate u Banjaluci ozbiljnih firmi da imaju finansijski kapacitet i da imaju operativu da izgrade takve objekte. Reći ćete - tri ili četiri. Od koje od tih firmi da se kupi i da svi kažu - ovo je čisto. Nema ni jedna“, rekao je Amidžić.

Amidžić pita kako niko nije dovodio u pitanje rješavanje prostora za Upravu u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Njegov stav je očekivan, a svi postavljaju pitanje za zgradu u Banjaluci jer je u vlasništvu Dodikovog kuma, kažu u opoziciji.

„Ovdje nije bilo želje za takmičenje, nije bilo želje za bilo kakvim ispitivanjem tržišta, nego je cilj bilo kupovina zgrade od kuma i to sve govori“, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Analitičar Stefan Blagić ne spori da Upravi za indirektno oporezivanje treba nova zgrada. Spori, međutim, način realizacije posla.

„Te unosne poslove od nekoliko desetina pa i stotina miliona maraka uvijek nekim čudom dobijaju oni koji su bliski vlastima i koji su porodično vezani za vlast i njihovi prijatelji“, navodi Blagić.

Uprava za indirektno oporezivanje godinama na računu ima tridesetak miliona za novu zgradu u Banjaluci. To, međutim, nije dovoljno i Savjet ministara je u julu odobrio 70 miliona maraka za kupovinu zgrade. Vlada RS-a je u aprilu zatražila da Uprava za indirektno oporezivanje napusti njene prostorije u kojima se sada nalazi.

federalna.ba

UIO BiH Mile Radišić Milorad Dodik
Milorad Dodik Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 23.04.2024 13:52
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 17.04.2024 15:09