Kultura, umjetnost, 31.03.2022.

- "Da sam ptica" - predstava o dvije ljubavi.
“Ne znam hoću li ja to doživjeti ali znam da će u BiH stvari jednog dana biti kako treba”- kaže glumac Tarik Filipović.
Ta ljubav prema Bosni i Hercegovini i to duboko povjerenje u njene građane, ma gdje bili, temelj su i ove predstave.
Daria Lorenci Flatz i Tarik Filipović prvi put igraju zajedno u pozorišnoj predstavi „Da sam ptica“ u režiji mlade redateljice Arije Rizvić, prema tekstu Nikoline Bogdanović.
Tekst tematizira izbjeglištvo, a inspirisana je stvarnim pričama glumaca i redateljice.
U središtu ove dokumentarno-fiktivne priče je mladi bračni par koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću.
Predstava govori o dvije ljubavi: ljubavi jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki “ćošak i haustor”.
Što neko mjesto čini našim, a što od njega, nas i naših života u tuđini s vremenom nestaje, a što novo niče i raste?
"Da sam ptica" je predstava koja će gledatelje nasmijati i rasplakati te ih odvesti na intimno putovanje Bosnom i jednom osobnom ljubavnom pričom dvoje ljudi.

- Održana press – konferencija povodom premijera baleta „Panta rhei“ za koji režiju i koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač. Premijera je zakazana za srijedu. 30. 3.  u 19.30 a prva repriza na repertoaru je dan poslije, 31.3. u istom terminuo

- Sarajevska filharmonija uspješno djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u BiH. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta klasične muzike.
Prvi je i jedini profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH koji njeguje simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitrora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje.
Brojeći decenije djelovanja u sredini gdje se društvena dešavanja nemilosrdno odražavaju na kulturne prilike, Filharmonija je nekoliko puta bila primorana iznova ispisivati stranice svoje historije. Sarajevska filharmonija pored svog repertoara održava i repertoar Opere i Baleta NPS-a, a naša glavna misija je održavanje simfonijskih koncerata, svaki mjesec novo izvođenje, novi solisti i dirigenti.

Prve ideje o formiranju jednog profesionalnog ansambla u bosanskohercegovačkoj prijestolnici koji bi izvodio umjetničku muziku zapadnoevropskog tipa potekle su iz Oblasne muzičke škole. Tako je formiran Kvartet Filharmoničkog udruženja, a nakon održavanja osnivačke skupštine Sarajevske filharmonije, na kojoj je imenovan predsjednik Bogdan Milanković, organizacioni odbor je krenuo sa realizovanjem zadataka kako bi novoformirani ansambl što prije počeo sa aktivnostima. Prvi koncert održan je 24. oktobra 1923. godine. Solist na klaviru bio je Klemens Menšik, a dirigovali su Aleksandar Lukinić i Josip Rožđalovski.
Zbog ratnih dešavanja, u periodu od 1941. do 1945. godine, Filharmonija je obustavila rad i 1948. godine ponovo nastavlja sa svojim aktivnostima.
Prvi koncert Sarajevske filharmonije poslije Drugog svjetskog rata održan je 20. oktobra 1948. godine, dirigovao je Oskar Danon. Sarajevskom filharmonijom su dirigovali Ivan Štajcer, Mladen Pozajić, Teodor Romanić, Miroslav Homen, Oskar Danon, Julio Marić, Dragiša Savić, Radivoj Spasić, Boris Papandopulo i brojni drugi.
U odnosu na period djelovanja prije 1941. godine, Sarajevska filharmonija je značajno proširila svoj repertoar izvodeći djela stranih, ali i domaćih kompozitora
U zadnjoj godini agresije na BiH prekretnicu u radu Filharmonije predstavljao je koncert održan 19. juna 1994. godine kada su pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte u razrušenoj Vijećnici izveli Mozartov Requiem. Narednih godina Sarajevska filharmonija održava koncerte u Austriji, Turskoj, Češkoj, Francuskoj, Švicarskoj i Italiji. Nakon završetka rata, Sarajevska filharmonija se u kadrovskom smislu obnavlja, a nastojanjima uprave na čijem su čelu bili Emir Nuhanović, Samra Gulamović, Samir Lokvančić ostvareni su značajni nastupi u zemlji i inozemstvu.
. Veličanstvenim koncertom u olimpijskoj dvorani Zetra 11. oktobra 2008. godine, Sarajevska filharmonija je obilježila 85 godina postojanja i rada te je tom prilikom izvedena popularna Carmina burana Carla Orffa pod dirigentskom palicom Julia Marića.
Povodom obilježavanja 90. godišnjice, 2013. godine, objavljena je Monografija Sarajevske Filharmonije, a tokom cijele obljetnice Sarajevska filharmonija je za cilj imala promovisati klasičnu muziku za mlađu populaciju. S tim u vezi osmišljeni su Koncerti za djecu uz popularnog Marija Drmaća u ulozi naratora, kojei i danas izvodimo odgajajući nove generacije publike. Također, cilj je bio i izaći iz koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, te izvoditi koncerte za publiku drugih gradova BiH.
U 2023. godini, tačnije kroz dvije programske sezone 2022/23. i 2023/24. Sarajevska filharmonija slavi 100 godina postojanja i rada za čije obilježavanje priprema bogat program i iznenađenja za svoju publiku.
U planu je nabavka prvog koncertnog klavira.
Programska koncepcija obljetnice će biti usmjerena ka mladim bh izvođačima, kao i bh autorima (kompozitorima) čija djela kroz izvođenje želimo prezentovati sarajevskoj publici.
U planu je i  osnivanje dječije filharmonije.
- Sarajevska filharmonija je 2022. godinu započela koncertom umjetnika; pijaniste Rubena Dalilbaltayana i dirigenta Slavena Kulenovića, koji je održan 11.februara u NPS.
- U ponedjeljka, 28. februara povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Narodnom pozorištu održan je koncert Sarajevske filharmonije. U okviru programa solo izvedbom publiku je počastila Lidija Paulin, viončelistica i članica orkestra Sarajevske filharmonije. Koncertom je dirigovala maestra Samra Gulamović.
- U utorak, 8. marta, na Međunarodni dan žena Sarajevska filharmonija je održala koncert djela iz opusa čeških kompozitora. Tim povodom ugostili smo umjetnike iz Češke, baritona Filipa Bandžaka i dirigenta Mareka Štileca. Česi su gostima pored izvanrednog programa pripredili i noć šarma, smijeha, a dirigent je posebnom porukom pozdravio dame u sali.
Najave aktuelnog programa
U aprilu Sarajevska filharmonija učestvuje u obilježavanju dva važna datuma:
 - 04. aprila 30 godina opsade i solidarnosti s Ukrajinom,  
 - 09. aprila proslava oslobođenja Sarajeva.
U maju nas očekuju predivni koncerti u okviru Festivala SVEM (Sarajevske večeri muzike) uz velike zvijezde iz svijeta klasične muzike (Emaunuel Pahud i Sergey Krilov).
Od novembra 2021. godine na čelu je Vedran Tuce, klarinetist i redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
( Dunja Jelovac )