Kultura, umjetnost 28.10.2021.

-Danas emitujemo posljednju emisiju u mjesecu oktobru a Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, manifestaciju“Oktobar – mjesec knjige” završava panel diskusijom “Knjiga, pismenost i izdavaštvo danas”.Panel diskusija će se održati   u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli sa početkom u 18 sati, a uvodničari će biti dr.sc. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Mehmed Meša Pargan, književnik, publicista i osnivač izdavačke kuće BMG iz Tuzle, te dr Sanjin Kordić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

 -Osamnaesti dječiji festival “Vezeni most” najveći i najznačajniji projekat namijenjen djeci i umjetnicima,  održan je od 21. do 24. oktobra u Tuzli. Kao i svake godine, u okviru ovog festivala organizovan je konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola, a bit će dodijeljena i nagrada Mali princ za najbolju knjigu objavljenovogodišnji, 18. Međunarodni dječji festival „Vezeni most“.

Postavljena je i izložba ilustracija gošće ilustratorice Milice Radojević, umjetnice iz Beograda.U subotu, 24. 10. 2021. godine u sali kina Kaleidoskop, održana je završna večer 18. Međunarodnog dječijeg festivala Vezeni most kada je uručena nagrada Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti, koja je ove godine pripala Valeriji Skrinjar-Tvrz

U neizvjesnoj utrci za laskavu titulu najbolje knjige, pobijedila je knjiga Zagrli mesec, mlade autorice Danice Bogojević.

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli održan je NAUČNI SKUP O KNJIŽEVNOM DJELU NASIHE KAPIDŽIĆ-HADŽIĆ u povodu 90 godina od rođenja pjesnikinje. O djelu najdraže dječije pjesnikinje govorili su eminentni stručnjaci iz oblasti dječije književnosti i knjižvnosti uopšte:  Prof. dr Milutin Đuričković: Poetika djetinjstva u poeziji Nasihe Kapidžić-Hadžić

- Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH pod motom

"Biblioteka – mjesto susreta" bit će obilježen 29. oktobra, a cilj je podsjetiti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

 

Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) - partneri iz Bosne i Hercegovine će učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.)

 

Direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu i koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH u ime Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo

 Ove godine moto je "Biblioteka mjesto susreta" jer je biblioteka mjesto susreta ne samo bibliotekara i korisnika, već i korisnika sa drugim korisnicima. To je i prostor razmjene informacija, mjesto gdje korisnici dolaze u potrazi za informacijama. Bez obzira da li se biblioteke nalazile u fizičkom ili online prostoru one su mjesto susreta.

 Program koji se priprema za Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama osmišljen je tako da ukaže na značaj biblioteka kao odgojnih ustanova, a također i da predstavi ulogu biblioteka u promociji naučnih radova.Prorektorica za kvalitet UNSA Dušanka Bošković, između ostalog, istakla je saradnju između biblioteka

Faketa Salihbegović-Avdagić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nagrađena je za najbolju žensku ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“. Film je režirao Adis Bakrač a svoju je pretpremijeru imao na „Filmskoj jeseni u Mojkovcu“ regionalno uticajnom festivalu.

Izvorni tekst Zilhada Ključanina je jedna strana, a predstava Aleša Kurta druga. “Švedsko srce moje majke” u vizuri Adisa Bakrača, prilagođeno je filmskom jeziku.

Za ulogu Derviše, Faketa Salihbegović-Avdagić dobila je festivalsku nagradu za najbolju žensku ulogu. Njena kolegica Irina Dobnik, sa ulogom Šveđanke Ingrid, koja je praktično bez teksta, nagrađena je specijalnom nagradom žirija.

Za Federalni radio govori glumica Faketa avdagic Salihbegovic

 

 Petnaesto izdanje Mostar film festivala - Festivala filmske glume (MOFF) počinje u četvrtak, 28. listopada, projekcijom filma Srđana Dragojevića "Nebesa", koji će se prikazati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača s početkom u 18 sati.

Direktor festivala slaven Knezovic:

  1. oktobra 1995. godine održan je prvi Sarajevo Film Festival. Festival je održan u opkoljenom gradu, izložen stalnom granatiranju, a mogao je djelovati više kao bizarni čin otpora, nego pravi filmski festival. Međutim, ozbiljnost i kvalitet prvog festivala i njegov nastavak dokazuju o čemu se zaista radilo.

 

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Glavni program prikazan je na formatu 35 mm, a ostali programi na VHS-u. Festival je privukao 15.000 gledalaca, što je rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama. Press konferencije sa specijalnim gostima Festivala održavane su svaki dan u galeriji Obala art. Na ovom, prvom, festivalu nisu dodjeljivane nagrade.

 

Danas, Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za autore i producente iz regije, a među filmskim profesionalcima iz svijeta važi kao vrhunsko mjesto za razmjenu informacija i ideja,  kao i priliku da se upoznaju sa onim što filmska industrija regiona nudi.

 

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i ove godine organizuje manifestaciju „Dani audio-vizuelnog naslijeđa“ a ove godine u fokusu je period „1950.-1970.“ i audio vizuelni sadržaji koji su nastali u to vrijeme na širem području sjeveroistočne Bosne.

 

Manifestaciju, koju Bosanski kultruni centar u ovom obliku organizuje jedini u Bosni i Hercegovini, čine tri segmenta: projekcije filmova, tematska izložba, te panel diskusija, koji će u cjelini biti u funkciji cilja i svrhe manifestacije, a to je očuvanje i promocija audio-vizuelnog naslijeđa iz prošlog vijeka.

Glasnogovornik BKC TK Nedim Čudić

Sloboda” je naziv izložbe fotografija američkog fotografa Rona Haviva, koja je ovih dana predstavljena u Mostaru , u Media centru Omladinskog kulturnog centra (OKC) “Abrašević” Riječ je o desetinama fotografija, koje je Haviv načinio devedesetih godina prošlog vijeka u koncentracionim logorima širom Bosne i Hercegovine, a posebno u okolini Prijedora, Banja Luke i Mostara.

Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ podružnica Banja Luka upriličilo je treću godinu zaredom trodnevni kulturni događaj ‘Dani fra Ivana Frane Jukića’, u spomen i čast na tog banjalučkog velikana.

Prateći trag fra Ivana Frane Jukića, istinskog borca za promicanje obrazovanja, kulture i umjetnosti, unaprjeđenja ljudskih prava, Napretkova podružnica u Banjaluci organizirala je u Muzeju Republike Srpske premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Sestre”. Film govori o časnim sestrama Družbe Klanjateljice Krvi Kristove, sestrama koje su u banjalučkom kraju skoro stoljeće i pol. Film je nastao u suradnji Napretkove banjalučke podružnice sa Asocijacijom za vizualne umjetnosti Fenix Art Banja Luka.

Veceras ce biti otvorena  izložba "Hommage fra Vendelinu Karačiću" i predstavljanje dječje slikovnice "Pometnja u raju" bit će upriličenou Franjevačkom muzeju i galeriji na Širokom Brijegu s početkom u 19 sati.

Na izložbi će biti prikazani radovi fra Vendelinovih bivših studenta obrazovanih na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Fra Vendelin je u suradnji s profesorom Antom Kajinićem i fra Jozom Pejićem pokrenuo poslijediplomski studij sakralne umjetnosti Ars Sacra čiji je cilj bio obrazovati umjetnike koji će donositi kvalitetna umjetnička djela, dostojna današnjice i sakralnih prostora.

 Prisjetimo se kako je o svome djelu Troknjizje govorio fra Vendelin karacic

Izložba pod nazivom "Ima jedan svijet" umjetnice i likovne aktivistice Zdene Šarić Pisker bit će otvorena danas u galeriji udruženja "Naš most" Zenica.

Umjetnica obilježava 71 godinu života i 11 godina bavljenja neobičnom tehnikom "slikanja peglom", tj. enkaustika koju je Šarić Pisker otkrila slučajno, sa svojih tada šezdeset godina.

 

Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućnih pegli kao slikarskog pribora novi je pristup ovoj tehnici, koji Šarić Pisker uspješno koristi kao jedina umjetnica koja se njome bavi u BiH.

18.oktobra Naučno-književnim skupom “Pjesnički dijalog s Dučićem” u Trebinju će pocele su ovogodisnje  “Dučićeve večeri poezije”.

Zbog epidemiološke situacije Dučićeve večeri poezije će biti nastavljene 29. oktobra, kada će u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba slika Mirka Kujačića

Pokrovitelj Dučicćvih večeri uz grad Trebinje je Matica srpska

Jovan Dučić, o mladosti, govori Voja Brajovic

-Osnovana Fondacija Nedžad Ibrišimović

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 16.06.2024 16:20
Kultura, umjetnost
0 07.06.2024 16:51
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 18.04.2024 23:24