Kultura, umjetnost,  26.05.2022.

Manifestacija Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Bosni i Hercegovini održana je u periodu od 14. – 18. maja 2022. godine.
Muzeji širom Bosne i Hercegovine pozvani su da učestvuju u ovogodišnjoj proslavi Međunarodnog dana muzeja te da kroz temu Moć muzeja (Museums The Power of) istraže na koje sve načine mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe.

Misija muzeja se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu u razvoju društva.
Inicijativu od 1977. godine vodi Međunarodni savjet muzeja (ICOM) kao predstavnik svjetske muzejske zajednice, s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

ICOM Bosne i Hercegovine već 17 godina, na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), potiče bosanskohercegovačke muzeje da obilježavaju Međunarodni dan muzeja kako bi se javnost upoznala s različitim aspektima rada i djelovanja muzeja, njihovim problemima, te spoznala važnost ovih institucija za društvo i njegov razvoj.

Muzeji su tu da nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naše umove novim idejama – koji predstavljaju dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.
Međunarodni dan muzeja 2022 ima za cilj istražiti na koje sve načine muzeji mogu pozitivno uticati na društvo i svijet oko sebe, ali i istražiti potencijal muzeja koji kroz tri aspekta donose pozitivne promjene u svojim zajednicama:
Moć ostvarivanja održivosti: Muzeji su strateški partneri u implementaciji Ciljeva održivnog razvoja Ujedinjenih nacija. Kao ključni akteri u svojim lokalnim zajednicama, oni doprinose širokom izboru ciljeva koji uključuju podsticanje socijalne ekonomije, te širenje naučnih informacija o izazovima u okolišu.
Moć inovacija na digitalizaciji i pristupačnosti:
Muzeji su postali inovativni tereni za igranje gdje se nove tehnologije mogu razviti i primjeniti na svakodnevni život. Digitalne inovacije mogu učiniti muzeje pristupačnim i angažovanim, pomažući publici da razumije složene i nijansirane koncepte.
Moć izgradnje zajednice kroz obrazovanje:
Kroz muzejske zbirke i programe, podržavanjem demokratskih vrijednosti i pružanjem cjeloživotnog učenja muzeji doprinose izgradnji informiranog i angažiranog civilnog društva.
  ( Dunja Jelovac )

godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33