Kultura, umjetnost, 24.06.2021.

  -Ovogodišnje izdanje Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije  će  obilježiti  I 60. rođendan
I ovaj put izdanje te manifestacije uvjetovano je nepovoljnim epidemiološkim okolnostima, pa će najveći broj programskih sadržaja, kao i prethodne godine, biti održani online, putem internetskih platformi.
Predsjednik Programskog savjeta Dana poezije književnik Mile Stojić istakao je da je jubilej od 60 godina važan u našoj kulturi "u kojoj sve počinje od jučer a zaboravlja se šta je bilo prekjučer".
Stojić je kazao da se Festival uspijeva održavati, istina bez neke naročite pomoći.
Ove godine će dobitnik "Bosanskog stećka" biti  jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika akademik Veselko Koroman.
Stojić je podvukao da je Koromanov opus obilježio bosanskohercegovačku i hrvatsku poeziju.
Ovogodišnji Sarajevski dani poezije predstavit će raznoliko pjesništvo od mladih autora, autora iz regiona, a bit će obilježeno i 130 godina od rođenja Tina Ujevića. Tu su i tradicija razgovora pjesnika o poeziji i pjesničkom stvaralaštvu kroz formu "kratkih rezova", u čemu sudjeluju neki od najprominentnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih pjesnika, zatim književnokritičke opservacije o najnovijim pjesničkim knjigama u BiH, razgovor o prisustvu poezije na domaćim i inozemnim internetskim književnim portalima, topografsko pozicioniranje poezije i pjesnika kroz projekt "Poetsko mapiranje", gdje je mjesto mlađe bosanskohercegovačke poezije u savremenom pjesništvu  i drugo. 
Sarajevki dani poezije i Društvo pisaca BiH svake godine štampaju knjigu dobitnika "Bosanskog stećka", a nažalost ove godine to nisu bili u mogućnosti. Stojić ipak najavljuje da će to biti realizovano.


-Zbirka pjesama "Vox Balcanica" autorice Tijane Vignjević bit će predstavljena u srijedu, 23. juna u koncertnoj dvorani "Cvjetko Rihtman" u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. 
"Vox Balcanica" zbirka je pjesama priređenih za ženski vokalni ansambl ili hor, a objavljena je u izdanju izdavačke kuće Buybook kao prvo izdanje muzikalija. Aranžmani su pisani namjenski za Ženski vokalni ansambl "Corona" iz Sarajeva.
Autorica Tijanja Vignjević rođena je i odrasla u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 2001. godine, u klasi profesora Teodora Romanića, a postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, 2014. godine, u klasi profesora Uroša Lajovca.
Dirigentica je vokalnog ansambla "Corona" od 1997. godine


     
 -Univerzitet u Sarajevu od 25. do 27. juna 2021. godine organizira „Dane umjetnosti UNSA“.
 
Ideja za dane posvećene umjetnosti nastala je na čvrsto postavljenim praksama triju umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu, koje već odavno međusobno sarađuju i organiziraju različite umjetničke i kulturne manifestacije. Ovo je takoreći nulto izdanje, kojim ćemo pokušati napraviti zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata iz oblasti umjetnosti, odnosno iz pojedinačnih akademskih okvira iskoračiti zajedno u javnost.
 
Zahvaljujući otvorenosti u pristupu i susretljivosti profesorica i profesora sa tri umjetničke akademije odabrano je sedam programskih sadržaja:
•    dva seta kratkih filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASU) i razgovori sa autorima,
•    predstava studenata Odsjeka za glumu ASU,
•    tri koncerta nastavnika i studenata Muzičke akademije (MAS),
•    izložba najboljih radova studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti (ALU).
 
„Program je kreiran tako da svi posjetitelji, ukoliko žele, mogu s lakoćom pratiti sve sadržaje. Satnicu i prostore prilagodili smo publici. Lokacije na kojima će se organizirati događaji smještene su u centru grada, od kina Meeting Point, Galerije ALU, Scene na Obali odnosno na ASU, Doma Oružanih snaga te Katedrale. Odabirom ovih lokacija te vremenskim okvirom dešavanja, odnosno planiranom satnicom, željeli smo posjete ovim umjetničkim događajima učiniti ugodnim.
 
Vjerujemo da je moguće da umjetnost tokom tri dana postane centralna tema UNSA i aktivnost cijelog Univerziteta, da postane svojevrsna promocija upisa ne samo na umjetničke akademije nego na Univerzitet u Sarajevu, jer vjerujemo da umjetnost služi da okupi ljude i usmjeri njihovu pažnju na koncept zajedničkog dobra.
 
Želimo izgraditi platformski program koji se u cijelosti bavi umjetnošću, jer znamo da se savremeni i dobar univerzitet prepoznaje i po svom doprinosu u oblasti umjetnosti i kulture.
 
Želimo podržati i ohrabriti mlade i kvalitetne autore, buduće i sadašnje studente, jer znamo kako je podrška „tamo gdje si domaći“ motivirajuća i dragocjena.“
 
 

- Svjetski dan muzike se obilježava od 1982. godine, a ideja  je začeta 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija. Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Festival muzike, održana je 21. juna 1982. godine. Povodom Svjetskog dana muzike bh. pijanist Bartolomej Stanković održao je koncert na Starom gradu Visoki – Bosanska piramida Sunca u Visokom, u ponedjeljak 21. juna 2021. godine s početkom u 19:11 sati.  
Na programu koncerta su bila djela za klavir Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pjotra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Georga Gershwina, Bela Bartoka i Astora Piazzole.


-    Ovogodišnji 23. festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" počet će u subotu, 26. juna festivalskom povorkom kroz grad koju će predvoditi članice Plesnog kluba "Virus" i muzičkim koncertom Ede Maajke.
Bihaćka publika će u 14 festivalskih dana uživati u raznovrsnom programu, s obzirom na to da su već određeni i najavljeni termini pozorišnih predstava, izložbi, književnih večeri, muzičkih koncerta , te predstava, igraonica i radionica za najmlađe.
- Kao i svake godine, pripremili smo raznovrstan program. Naravno, dominirat će pozorišne predstave, a ove godine dolaze nam režiseri i glumci iz Hrvatske, Srbije i cijele Bosne i Hercegovine. Gostovat će nam MoniCart iz Beograda, Kazalište Moruzgva Zagreb, Teatar "Exit" Zagreb, Teatro VeRRdi Zadar, kao i naš uvijek dragi gost Zijah Sokolović. Zaista mislim da za svakog ima ponešto i da ćemo uspjeti sve realizirati u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama - riječi su Mujage Dedića iz Gradskog kulturnog centra.
Potvrđeno je da će skoro svi ovogodišnji festivalski sadržaji biti održani pod vedrim nebom, ukoliko to dozvole vremenske prilike.
- Festival "Bihaćko ljeto" trajat će do 10. jula, kada su planirani posljednji sadržaji - predstava "Nevjerovatan događaj" Teatra Exit  i koncert muzičke grupe Emberdown.
-Kulturna manifestacija "Mostarsko ljeto" čiji je cilj jačanje kulturne i turističke ponude u Gradu Mostaru otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu izložbom fotografija "Stari", autora Alana Hadžića te 
Ovogodišnje izdanje "Mostarskog ljeta" počelo je u nedjelju svečanim defileom kroz grad mališana Plesnog studija "Mo-Stars", nakon čega je u Pozorištu lutaka izvedena predstava "Mačak u čizmama".
.
Za razliku od prošle godine, dodao je, "ove godine imamo razlog da budemo puni optimizma jer dolaze nam neka ljepša vremena".
U organizaciji Narodne biblioteke Mostar bit će održane četiri promocije knjiga, i to "Nakon potopa" Ibrahima Kajana, zatim "Baštinske studije: od moderne do postdigitalne kulture" i "Biblioteka i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva" autorice Lejle Kadrić Zaimović, "Recidiv" autorice Bee Balta Manjgo te promocija časopisa "Librum".
Pored predstave "Mačak u čizmama" koja je izvedena na otvaranju "Mostarskog ljeta", u Lutkarskom pozorištu bit će izvedena i predstava "Dječak koji je sanjao more", redatelja Zijaha Sokolovića.
Za ljubitelje teatra u Narodnom pozorištu Mostar planirane su tri predstave i jedan koncert klasične glazbe.
Mostarci će moći pogledati predstavu "Kokoška" u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo, kultnu predstavu Zijaha Sokolovića "CABAres CABArei", dok će Teatra EXIT iz Zagreba izvesti predstavu "Pluća".
Koncert za klavir i violončelo izvest će dubrovački glazbenici - Helena Tomašković i Adrian Ivičević.
Organizatori "Mostarskog ljeta" su pet mostarskih institucija kulture - Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka, te Muzej Hercegovine.

Uređuje i vodi Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 29.02.2024 16:40
Kultura, umjetnost
0 15.02.2024 16:44
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 03.02.2024 14:24
Kultura, umjetnost
0 13.01.2024 13:54
Kultura, umjetnost
0 05.01.2024 12:56
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 31.12.2023 13:35