Kultura, umjetnost 24.03.2022

-Na 74. dodjeli Oskara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. u Kodak teatru (Hollywood, Kalifornia). Bosanskohercegovački film "Ničija zemlja" režisera Danisa Tanovića dobio je Oskar za najbolji strani film.

-Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa produkcijom premijernih naslova u ovoj umjetničkoj sezoni. U petak, 18. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno  izvedena dramska predstava „Hedda Gabler“ u režiji mladog bh. reditelja Nermina Hamzagića.

-Mostarski teatar mladihna Svjetski dan kazališta za djecu i mlade– 20. mart , otvara 12. MAT fest, festival vlastite produkcije.
Festival će trajati do nedjelje, 27. ožujka, kada se obilježava Svjetski dan teatra.

-Univerzitet u Sarajevu - Orijentalni institut promocijA "Sedam decenija časopisa Prilozi za orijentalnu filologiju"  
- U Sarajevu nas je 16. marta 2022. godine u 68. godini napustio ugledni član akademske zajednice dr. Fikret Karčić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
-Gabrijel Jurkić jedan od najvećih likovnih umjetnika sa prostora Balkana. Rođen je u Livnu, 24. marta 1886, a umro 25. maja. 1974. također u Livnu. i zagrebačkoj štampi.
-14.marta godšnjica je smrti Alije Isakovića, bosanskohercegovački književnik, romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti. Utemeljitelj je moderne bosanske jezičke kulture, te jedan je od naših najznačajnijih  intelektualaca uopće. 
-Branko Ćopić rođen je u Hašanima, blizu Bosanske Krupe, 1. januara 1915. godine, a umro je u Beogradu, 26. marta 1984. godine.
 -Izet Sarajlić je rođen 16. marta 1930. u Doboju.  Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. godine.
U Sarajevu je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati.

( Dunja Jelovac )