Kultura, umjetnost 21.03.2024.

Kinoteka BiH i 40. Međunarodni festival Sarajevska zima 2024 organizovali projekciju filma Amarcord iz 1973. godine reditelja Federica Felinija. 

Amarcord je talijanska humorna drama koju je kultni reditelj Federico Felini režirao 1973. To je polu-autobiografska priča o starenju koja spaja oštrinu s besramnom komedijom. Amarcord pripovijeda priču o razuzdanoj skupini likova u Riminiju, Fellinijevom rodnom mjestu. Radnja filma je smještena u 1930. godinu u Italiju, u vrijeme fašizma. Amarcod je zapravo riječ na romanjolanskom dijalektu, koja dolazi od talijanske riječ ricordo, što znači sjećam se. Također, treba napomenuti kako je film osvojio 13 različitih  filmskih nagrada, a 1974. je nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku.

- Od 15. do 27. marta Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu sa ambasadama Belgije, Bugarske, Španije, Rumunije, Srbije i Švicarske, organizuju Dane frankofonije, podnazivom Odaberi svoju budućnost sa srcem!

Francuski institut Bosne i Hercegovine i partnerske ambasade Dana Frankofonije 2024 od 16. marta do 28. marta nude frankofilske javne filmove, za odrasle i djecu, izložbu dvojezičnih pjesama i ilustracija, radionice javnog govora na francuskom jeziku. za srednje škole francuskog govornog područja, takmičenja iz francuskog jezika i Olimpijskih i paraolimpijskih igara za učenike koji uče francuski jezik.

Dani frankofonije 2024. nisu ograničeni samo na Sarajevo: događaji se organizuju u Banja Luci, Mostaru,Bijeljini, Trebinju i Maglaju.

-Galerija Manifesto najavljuje samostalnu izložbu Vuka Đurića pod nazivom “Crna kutija”.

-U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici sinoć je doržana tribina pod nazivom „Betonski spavači“.Nakon  projekcije epizode ”Grad radnika i arhitekata”, posvećene Zenici i njenoj arhitekturi, iz dokumentarnog serijala “Betonski spavači“čiji su  autori dobitnici “Nagrade Zenice” za afirmaciju Zenice  promovisan je i  reprint monografije “Arhitektura Bosne i put u savremeno”,  autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta, čije je prvo izdanje objavljeno 1957. godine. Riječ je o knjizi koja predstavlja jedno od najvrjednijih djela iz oblasti arhitekture u historiji Bosne i Hercegovine.Organizatori ovog događaja su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.Govore prof. dr. Mirza Džananović,reditelj emisije Saša Ban,arhitekta Slobodan Jovandić koji je projektovao naveću zgradu lamelu,hotel Internacional,hotel Zenit te skoro dvije hiljade stanova u Zenici te   prof. dr. Vedad Islambegović.

-Iložbom bosanskohercegovačkog akademskog slikara Saše Zečevića iz Žepča počeo je peti Napretkov tjedan kulture, koji organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Manifestaciju je otvorio dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka kazavši kako je Napretkov tjedan kulture postao prepoznatljiva kulturalna manifestacija u gradu.

Podsjetio je kako je Napredak u protekle četiri godine održao raznolike aktivnosti, uključujući radionice, tečajeve crtanja, copywritinga i engleskog jezika, kao i predavanja o hrvatskom jeziku. U okviru nakladničke djelatnost objavljeno je nekoliko knjiga, monografija te slikovnica za djecu.

- U Livnu je održano nezaboravna intermedijalna večer. Spoj grafike, proze i muzike. Ljubiteljima umjetnosti s dvije grafičke mape, Ekvilibrij i Sarabanda za Anamariju, predstavio se mladi umjetnik iz Zagreba Tin Samaržija.

Kroz 14 bakropisa mladi umjetnik nastoji predočiti svoju potragu za ekvilibrijem, ravnotežom. Traži je u ljepoti mehanike umjetnosti i vidi u minimalističkim geometrijskim konstrukcijama.

„Konstruktivisti su uvijek htjeli prikazati sintezu pokreta, a to radi Samaržija. Radi vrlo lijepu suptilnu igru različitih tekstura i tonskih valera, sve kako bi postigao da se svi ti elementi zajedno nadopunjuju i rade zajedničku jednu harmoniju“, ističe kustosica izložbe Željka Markov.

-Obilježen 20. Mart, Svjetski dan teatra za djecu i mlade, a ovim datumom započinje i Svjetska nedjelja  izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan teatra 27. marta.

-U susret stogodišnjici rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, jednog od najznačajnijih komičara kinematografije na prostoru bivše Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu, kako je najavljeno, „posvećenu čoveku koji ni danas ne prestaje da unosi vedrinu i radost u srca mnogih ljudi u zemlji i regionu“.

Pod metaforičnim naslovom „Pobeda osmeha“, izložba autorice Irine Kondić, kustosice Jugoslovenske kinoteke, svečano je otvorena u utorak, 19. Marta

Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 18.04.2024 23:24
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 15.03.2024 23:34